Lely introduceert de Lely Vector: automatisch, flexibel en vers voeren van koeien

Lely heeft vanmiddag in Emmen het Vector automatische voersysteem gepresenteerd. De robot zorgt ervoor dat koeien hun voer consistent, op tijd en in voldoende porties krijgen. Ziet er heel flitsend uit, wie heeft er al ergens een video van gezien??:

Maassluis, 24 april 2012 – Vanmiddag heeft Alexander van der Lely, CEO van de Lely Groep, tijdens een evenement in Emmen in aanwezigheid van ruim vierhonderd belangstellenden de nieuwste ‘Gele Revolutie’ van Lely onthuld: het Lely Vector automatische voersysteem. Lely's Gele Revolutie, inmiddels de zevende sinds 2005, staat garant voor innovatieve baanbrekende technologie die de agrarische sector een nieuwe impuls geeft.
lh4.googleusercontent.com/-zNutXi1DioY/…
Na talrijke vernieuwingen van Lely op het gebied van geautomatiseerd melken, is de Lely Vector een volgende belangrijke stap in het automatiseren van werkmethoden binnen de melkveehouderij en daarmee net zo’n belangrijke uitvinding als de melkrobot. De Lely Vector zorgt ervoor dat koeien hun voer consistent, op tijd en in voldoende porties krijgen. Daardoor kunnen veehouders een efficiënte en hoogwaardige melkproductie realiseren. Het systeem is ontwikkeld in nauwe samenwerking met klanten van Lely.

Flexibel
Het systeem levert continu op flexibele wijze vers voer aan, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dit gebeurt volautomatisch en geeft de veehouder optimale flexibiliteit. Veehouders kunnen heel gemakkelijk voor verschillende groepen koeien de voerstrategie bepalen en aanpassen. Dit leidt tot een betere gezondheid van de koeien en een optimale melkproductie.
Het voer wordt in de voerkeuken opgeslagen: een open ruimte zonder obstakels, waarin opslag van allerlei soorten mogelijk is, ieder op zijn eigen locatie. Afhankelijk van de omvang van de keuken kan dit zelfs voor drie dagen. Dit betekent dat er voldoende voer is voor meer dan een weekend, waardoor de veehouder en zijn gezin ongestoord van hun vrije tijd kunnen genieten.

Een voergrijper beweegt zich boven de voerkeuken om het voer te selecteren, op te pakken en in de meng- en voerrobot te laden. De voergrijper scant het deel van de voeropslag dat is aangewezen voor een bepaalde voersoort om het voer vervolgens vanaf het hoogste punt op te halen.

Vers
Een krachtvoerdispenser bewaakt de dosering. De voerhoeveelheden kunnen uiterst nauwkeurig worden bepaald en afgemeten. Ook kunnen geringe hoeveelheden mineralen en additieven door het ruwvoer worden gemengd. Een gebruikersinterface met touch-screen zorgt voor het opzetten van het voerplan en de voerkeuken. Daarnaast kunnen hiermee de rantsoenen worden geprogrammeerd en verschillende rapporten bekeken.
Een technologisch hoogstandje van de meng- en voerrobot is de voerniveausensor. De robot weet exact hoeveel voer er aan het voerhek ligt en bepaalt, zonder ingrijpen van de veehouder, waar en wanneer er voer nodig is. Door de continue aanvoer hoeven er geen grote hoeveelheden te worden gedoseerd, zodat het voer aan het hek altijd vers is.

Besparend voeren
De Lely Vector is in veel opzichten besparend. Het energieverbruik is veel lager dan van andere voersystemen, waardoor het systeem goedkoper in gebruik is. Bovendien is op testboerderijen gebleken dat de arbeidsbesparing bij het voeren van twee of meer verschillende rantsoenen enorm is. De Lely Vector bevrijdt de melkveehouder tevens van veel rompslomp. Het vullen van de voerkeuken is de enige bezigheid die overblijft. Ook is het systeem door de elektrische aansturing geluidloos, milieuvriendelijk en niet storend voor mens of dier.
− * −
Voor Lely is de introductie van de Lely Vector net zo baanbrekend als de lancering van de eerste Lely Astronaut melkrobot. Om een professionele implementatie te waarborgen en met het oog op de ontwikkeling van het Lely Center distributienetwerk, heeft Lely gekozen voor een gefaseerde roll-out in verschillende landen. Als eerste komt het concept beschikbaar in Nederland en Scandinavië, de landen waar Lely dit concept heeft getest, evenals in Frankrijk. Voor andere landen − bijvoorbeeld Duitsland, Australië en Nieuw Zeeland − blijven commerciële proposities vooralsnog achterwege, zelfs voor toekomstige leveringen van het product.

De Lely Vector is een compleet en efficiënt voersysteem waarmee de moderne melkveehouder zijn bedrijf kan aansturen zoals hij het graag wil. Met de uitvinding van de melkrobot was Lely het eerste bedrijf dat een goed functionerend systeem in de markt zette. De Lely Vector is een volgende belangrijke stap in verdere automatisering van de melkveehouderij.

pictures.nieuwsgrazer.nl/groot/2012/…

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Toch jammer dat het grijpertje altijd het bovenste punt pakt. Het grote voordeel van het trioliet systeem vindt ik het snelle werken, en dat er van boven naar beneden bijv gras van de voorraad afgesneden word.
Een zuivere nette snit en alle lagen van het inkuilen door elkaar.
Zo'n grijpertje zal er snel een morserij van maken, trekt veel losen dus ook, vooral bij 6 dagen voorraad, grotere kans op broei.
Ook heb je, bij aanvullen van voorraad, dus dat de grijper eerst weer aan nieuwe (hogere) blokken begint.
Maar wie weet geeft een evt filmpje uitslag, dus ook zoals Co, in afwachting van.
jan.1
Lely Vector 1 dus,bij de robots zitten ze al op 4 en 5e is op komst,tis eigenlijk een voerende juno,komt dadelijk wel heel wat 2e hands juno,s op de markt.Is in ieder geval een machine die een uur arbeids besparing geeft per dag.
MBTrac1100
@innovator wel een filmpje, maar niet hoe hij werkt, we wachten rustig af...
meelezer
Hoe verloopt zoiets bij vorst?
Meestal vriest dan erg veel vast. Zie voorbeeld: boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…

Vaak fris voer betekent kleine voorraad voor het hek en dus ook snel paniek bij een kleine storing. Even geen voer voor het hek wil je als veehouder niet. En hoe voorkom je broei in je voerkeuken?

Onder "normale" omstandigheden zal het perfect KUNNEN werken.
Grasbaal
Met dank aan Lely:

Lely Vector - Hoe werkt het?
http://vimeo.com/40948855

Lely Vector - Ervaring
http://vimeo.com/40948916
mlkvhoudr
Het mag wat kosten om geen tijdsbesparing te hebben. Ik voer rond de 100 koeien in 3 uur per week.

Ik denk (buiten het feit om dat achter mijn 55 pk trekker geen kuilvoersnijder past) als je elke keer die voerkeuken moet gaan vullen (om de 3 dagen) dat je al een heel eind richting die 3 uur per week gaat.

Daarnaast bestaat in overijssel de weken uit 7 dagen wat automatisch in houd dat je op een schema komt van ma do zo woe za di vr ma do zo van een keer in de 2 weken op zondag de voerkeuken moeten volzetten. Nu hoef ik op zondag alleen te melken en wat klein werk als kalfjes voeren en voer aandrukken.

Dus wat mij betreft is dit een machtig mooi stukje techniek voor een ander
Chocomel
Gaat dat mengen, dosseren, transport, lossen en aanschuiven allemaal op accu's? Lijkt me een kostbare zaak als je die moet vervangen. Ben ook erg benieuwd hoe ze het lagere energieverbruik t.o.v. welk systeem dan ook met onderzoeksresultaten gaan verantwoorden.
hypotheekboer
Ik zie net in de folder dat er bij brabo ook één loopt. Brabo, vertel, hoe bevalt het?
Boerenjongen16
Het idee van automatisch voeren is gewoon mooi. De melkveehouder/ veehouder kan meer tijd spenderen aan zijn melkvee etc.

Zoals ik het systeem vanaf nu zie zie ik enkele pluspunten:
- Een nette schuif/ bezem onder de robot.
- En de metaal strip over de grond, als geleiding.

Enkele minpunten:
- Slechts voeren vanuit 1 kant.
- De enorme grote tent/ bunker die gevraagd wordt als opslag van het voer.
- De laser die een controle uitvoerd hoeveel voer er nog ligt? Als het goed is, wordt dit toch netjes ingesteld in de computer? Of niet zo nauwkeurig?

Ik ga niet zeggen dat hij slecht is. Maar er zijn wel een paar punten waarop verbeterd kan worden.

Heb enkele maanden geleden geholpen met promofilm voor de TKS FeedRobot, maar ook hier zijn aantal punten die worden verbeterd/ verbeterd zijn.

Een idee ervan:
Boerenjongen16
@Chocomel Een motor erin leggen is ook wat, stijgen de kosten, denk ik, alleen maar mee... 😉

Systeem hierboven werkt gewoon op krachtstroom, hiermee dus geen 'gedonder' met het vervangen van accu's.
Boerenjongen16
Quote @meelezer:
Hoe verloopt zoiets bij vorst?
Is eigenlijk ook wel een punt waar ze bij Lely over na zouden kunnen denken. Zie in de promofilm dat de robot keer op keer naar buiten gaat.
Boerenjongen16
@cs-agrar Dat grijpertje is inderdaad niks. Ken een melkveehouder waar ook dat grijpertje hangt en werkt. Maar is gewoon niks, zegt iedere melkveehouder in de regio.
jg
Wat is nou uiteindelijk de gele revolutie?
oldhuus
Enne wat doet ie met het restvoer?? Zeker met die grote voerkeuken, word dat 's zomers geen broeikeuken ?
MTSTAMMINGA
Als ik dit zo zei denk ik, bijstroing kan ik nog altijd met de trekker voeren
En stalvoer is ook mogelijk omdat er geen rail boven het voerpad hangt

De buurjongen die stage loopt bij lely zei dat lely in zet op 240 koeien de man En de robots met de loonwerker het werk laten doen
jg
Wil de klant dat of wil lely dat?.
cs-agrar
@MTSTAMMINGA240 dan maar? Als robots en loonwerker het werk doen kan ik er ook wel 500 melken!

Tis maar net hoe je het bekijkt, die loonwerker, die maakt toch uren op jouw bedrijf? Als hij gem 40uur per week bij jou maakt betekent het dus gewoon dat je een medewerker hebt!
MTSTAMMINGA
Ik probeer gewoon hier te vertelen hoe men bij lely een richting in gaat\denkt

Het enige belang dat lely heeft in deze is winst winst winst
Of waren het ondernemers!!!! 😄
Chocomel
In de film vertelt de zweed dat ie 6000 liter diesel per jaar bespaard alleen aan voeren ! Heeft zeker zijn Peecon voermengwagen de deur uit getrapt, hoe kom je anders aan zo'n besparing?
brabo
Er is inmiddels al enige onzin in deze topic geplaats.
Ik werk er nu zo'n 3/4 jaar mee en het bevalt me prima. Natuurlijk betreftte het nog een testfase dus mag er wel eens iets mis gaan. Inmiddels zijn we zo ver dat we een stabiele werkende voerrobot hebben die weinig stroom vraagt. (ongeveer 1 euro/dag) Het rijdende karretje zal iedereen wel aanspreken tov een vaste rail. Want hierdoor is hij makkelijk inzetbaar in verschillende stallen, maar blijft de stal ook altijd toegangkelijk voor de trekker. De voerkeuken ziet er op het eerste gezicht misschien een beetje rommelig uit tov voerkeukens met voorraadbakken. Maar Lely heeft bewust gekozen voor een eenvoudig betaalbaar systeem en daar horen dan ook geen (dure) voorraadbunkers bij. Zo kunnen we nu onbeperkt voedermiddellen toevoegen aan het rantsoen, zonder dat we eerst weer een bunker moeten aanschaffen. We zetten het gewoon ergens in de keuken weg, en de robot doet er zijn ding mee.
En hoe groter de totale keuken, hoe meer je op kunt slaan. De optimale bewaartijd zal in de zomer wel ergens met een 3 dagen ophouden, maar in de winter zou ik het wel aandurven om voor een week klaar te zetten
jan.1
Brabo,hoe raapt de grijper het laatste rest voer in de opslag weg,of grijpt de grijper alles weg.
mlkvhoudr
Quote @brabo:
En hoe groter de totale keuken, hoe meer je op kunt slaan. De optimale bewaartijd zal in de zomer wel ergens met een 3 dagen ophouden, maar in de winter zou ik het wel aandurven om voor een week klaar te zetten

Beste hans, je kan natuurlijk niet meer van vers voer spreken als het al een week in de voerkeuken ligt.

Maar hoever zat ik er naast met hoeveel tijd per week je nodig hebt om de voerkeuken te vullen?

Het systeem wat echt zelf zou gaan uitkuilen (ben de naam even kwijt) kampt volgens mij met software problemen, zit nog steeds in de testfase. Maar is al weer een poos terug dat ik er voor het laatst van gehoord heb.
brabo
@mlkvhoudr
Menno, als het gewoon lekker vriezend weer is, dan staat het voer dus gewoon opgesteld in een koelkast en zijn er geen verliezen. Op zomerdag is het wat lastiger, zeker als de kuil al een keer is nat geregend. Dus dan houd het met een dag of 3 wel op.

Het vullen van de voerkeuken gaat vrij snel. Ik zet binnen een uur voldoende voer binnen voor 3 dagen. Alleen heb je aan de kuil ook nog wat poetswerk, want de kuilvoersnijder laat langs de sleufsilowand een reepje voer staan. En ook op het erf wil wel eens wat mais morsen tijdens het rijden.
Het tijdvoordeel is hier hooguit 3 uur per week, maar je bent weer wel een heel stuk flexibeler in je arbeidsverdeling.
Op een dag dat je niet wilt of kunt voeren, heb je er ook geen werk mee. En om de totale tijd 1 op 1 te vergelijken met de oude situatie is ook niet geheel eerlijk. Toen voerde ik elke dag 2 verschillende rantsoenen. Nu worden er 5 verschillende aangemaakt en verdeeld. Als ik dat in de oude situatie ook had moeten doen, dan was ik zomaar een uur per dag langer bezig geweest.
mlkvhoudr
Quote @brabo:
brabo - 6 min. geleden
@mlkvhoudr
Menno, als het gewoon lekker vriezend weer is, dan staat het voer dus gewoon opgesteld in een koelkast en zijn er geen verliezen. Op zomerdag is het wat lastiger, zeker als de kuil al een keer is nat geregend. Dus dan houd het met een dag of 3 wel op.

Het vullen van de voerkeuken gaat vrij snel. Ik zet binnen een uur voldoende voer binnen voor 3 dagen. Alleen heb je aan de kuil ook nog wat poetswerk, want de kuilvoersnijder laat langs de sleufsilowand een reepje voer staan. En ook op het erf wil wel eens wat mais morsen tijdens het rijden.
Het tijdvoordeel is hier hooguit 3 uur per week, maar je bent weer wel een heel stuk flexibeler in je arbeidsverdeling.
Op een dag dat je niet wilt of kunt voeren, heb je er ook geen werk mee. En om de totale ijd 1 op 1 te vergelijken met de oude situatie is ook niet geheel eerlijk. Toen voerde ik elke dag 2 verschillende rantsoenen. Nu worden er 5 verschillende aangemaakt en verdeeld. Als ik dat in de oude situatie ook had moeten doen, dan was ik zomaar een uur per dag langer bezig geweest.

Duidelijk, bedankt voor het antwoord. Mis je het zelf voeren niet? mijn john deertje rijd maar 450 uur per jaar zonder het voeren kom ik helemaal niet meer op een trekker.

Maar over flexibilteit gesproken, ik heb een paar jaar geleden een melkstal aangeschaft en mag graag melken toch moet ik toegeven dat wat extra flexibiliteit me met dat jonge grut wel gepast had.
arjan koumans
Waar blijft het "boer" zijn, net zoals de melkrobot, het gaat me te ver denk dat de mensen zich moeten af vragen of ze wel het goede beroep hebben gekozen als ze zo gaan automatiseren
jan.1
Quote @arjan koumans:
waar blijft het "boer" zijn, net zoals de melkrobot, het gaat me te ver denk dat de mensen zich moeten af vragen of ze wel het goede beroep hebben gekozen als ze zo gaan automatiseren

Dan blijven er weinig boeren over in toekomst Arjan,de helft vd boeren melkt dadelijk met een robot,er wat is er mis met arbeidsgemak?
cs-agrar
@brabo
Ik begrijp dat jij werkelijke ervaring met het gebeuren hebt, maar hoe doe je dat met restvoer in de voerkeuken, op gegeven moment is het meeste wel weg en ligt er nog wat mors(gras/mais)spul op de grond. Voor de happer niet intressant want kan dan geen kilo's oppakken.
Heb je daar aparte bak voor?
Of schuif je met het eerst volgende blok alles op een hoop, lijkt mij dat het dan schimmelbende wordt.
Zoals ik eerder aangaf, er staat nog wat voorraad, maar je wilt bijvullen vanwege andere dag/weekplanning, hoe doe je zoiets dan?
Zoals ik je stal bekeek destijds bij interview door Co ben je nette boer, dus duld je ook weinig rotzooi.
brabo
@cs-agrar
af en toe schuif je wat los voer weer op een hoopje, zodat de grijper dit ook weer kan pakken. Als je de keuken weer bijvult is deze nooit geheel leeg. Je kunt de grijper dan toch zo programeren dat de oudste blokken eerst op worden gemaakt.
Ook duw ik wel eens blokken door om weer makkelijk te kunnen bijvullen. Ik heb een kuilvoersnijder die diepe blokken snijd van 1,05 meter. Deze staan zeer stabiel en kunnen makkelijk worden verschoven. Vaak voor het vullen van de keuken alvast beredeneren wanneer je de volgende keer weer gaat vullen, zodat het meeste dan weer op is. Dus op donderdag niet voor 3 dagen vullen, want dan moet je op zondag ook weer aan de gang.
Grasbaal
Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de omvang van de voerkeuken kost de nieuwe Lely Vector voerrobot ongeveer een ton. Dat zegt vertegenwoordiger Jan de Jonge die in een exclusieve video van Melkvee.nl vooral belicht hoe de voerrobot aan het voerhek werkt.

Lees hier meer

schoppenboer
Slimme jongens daar bij LELY.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , duitsland , lely , frankrijk , koeien , melken , mineralen , melkrobot , voer , nieuw-zeeland , gezondheid , melkproductie , voerhek , voerrobot , melkveehouder , ruwvoer , lei , automatisch voersysteem , lely vector en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
25