Het gemak van standweiden

Standweiden, het woord suggereert al, het gemak van op de plaats blijven. Het kan een alternatief zijn als veehouders de tijd en de rust voor omweiden niet hebben. Bij standweiden lever je wat opbrengst in, maar het heeft de charme van eenvoud, het kost minder arbeid en past ook goed bij automatisch melken. Op (te) kleine huiskavels lukt standweiden beter, met een hoog bijvoedingsniveau. De Weideman legt in haar wekelijkse weideblog uit hoe standweiden het beste toegepast kan worden.

Deel dit topic

Reacties

zeppmann-
Mijn ervaring met automatisch melken en standweide zijn niet positief.
Bij een systeem met 2 daags omweiden lok je de koeien uit de stal en krijg je meer weidegras in de koe.
brabo
Hier hebben we de robot onder andere voor arbeidsverlichting en daar hoort koeien ophalen uit de weide of 2 keer per dag rantsoenpaaltjes verzetten niet bij. Daarom hier wel standweiden en dit bevalt super. De deur altijd open en de koeien zoeken het maar uit.
zeppmann-
Dat ben ik roerend met je eens Brabo. Dit omweiden doe ik met zo min mogelijk werk en inspanning maar het bevalt me beter dan standweiden. Het probleem bij standweiden was om de koeien uit de stal te krijgen en ik wil dat er 5 a6 kg drogestof uit weidegras wordt opgenomen.Alle koeien komen in de middag weer zelf de stal in.
Haijtink
Hier ook die ervaring, sinds vorig jaar begonnen met rantsoenweiden in combinatie met siësta weiden. Iets meer werk in het land, maar meer gras in de koe en op stal geen haalkoeien meer.

Leuk tabelletje staat er in de blog. Je moet sturen met bijvoeding en aantal uren weidegang... alleen als de groei onder de 50 kg ds komt heb je een probleem want dan voldoe je niet meer aan de eisen voor echt weidegang.... dacht dat de Weideman gesponsord werd door de NZO die zullen nog wel een hartig woordje met elkaar spreken! 😄

Vind de BLOG trouwens elke keer weer interessant om te lezen!
Nick83
Volgens mij is standweiden buitengewoon slecht voor je BEX / kringloopwijzer.

Voor de BEX omdat het geen rekening houd dat de opname soms tijdelijk wel eens wat terug loopt -> op papier veel opname. En voor je kringloopwijzer omdat je dat perceel niet het maximale vanaf haalt.
hjs
@brabo, Doe je dit met, of zonder weidepoort?
brabo
Zonder
hjs
Of beweidingsbox, hoe je die dingen ook noemt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN