Robotweiden: voergoot uur voor naar buiten gaan leeg

Steeds meer bedrijven met melkrobot pakken beweiding op. Veel daarvan beginnen nu op etgroen voor het eerst te weiden. De Weideman geeft in haar blog adviezen hoe robotboeren het beste kunnen weiden. Als weidesysteem gaat de keuze vooral tussen ofwel dagelijks vers gras met stripweiden, ofwel de rust en regelmaat van een (roterend) standweidesysteem. Minstens zo bepalend is de bijvoeding op stal. Niet te veel en te luxe bijvoeren en de voergoot moet een uur voor het naar buiten gaan leeg zijn.

Deel dit topic

Reacties

+3
brabo
Tjonge jonge, wat een gedoe allemaal weer zeg. We moeten nu zelfs de goot van te voren al een uur leeg hebben ???????
Hier gewoon de deur open en we zien wel wat er gebeurd. En de Vector corrigeert het eetgedrag van de koeien buiten wel.
matt
Ook geen selectiebox?
brabo
Nee
Nico96
Krijg je dan niet veel teveel ophaalkoeien Brabo? Bij mij gaat een koe pas naar buiten als ze gemolken is, tussen de eerste en laatste koe die naar buiten gaat zit dan zo een uur of 6 tot 8. Er ligt dan ook altijd voer voor het hek.
meelezer10
Bij mij ging het niet. als ik de koeien om negen uur naar buiten deed stonden ze om 8 uur al voor de deur en kwamen niet meer naar de robot. ook overdag kwamen ze niet uit de wei terug. Nu kunnen ze na het melken naar buiten. dit werkt als een trein dag en nacht.
brabo
Quote:
@Nico96: Krijg je dan niet veel teveel ophaalkoeien Brabo

Ik haal nooit geen koeien op. ( en zeker niet uit de wei)
alleen nieuwe vaarzen help ik totdat ze het uit zich zelf doen.
brabo
Quote:
@meelezer10: als ik de koeien om negen uur naar buiten deed

En daar ging het al fout. Waarom zou je tussendoor de deur dicht willen doen. Je moet de deur juist 24 uur per dag open laten staan.
De eerste paar dagen van het weideseizoen moet je ze gewoon laten doen, ondanks dat sommige niet het ideale melkintervalschema aanhouden.
Na een paar dagen gaat alles van zelf en heb je er de gehele zomer geen omkijken meer na.
meelezer10
@brabo
Er zit veel verschil in beweiden. Ik wil de koeien veel versgras op laten nemen. Als de koeien dagelijks een nieuwe wei krijgen werkt jouw systeem niet.

Ieder zijn eigen manier als je maar tevreden mee bent.
Nico96
@brabo
Ik begrijp uit je verhaal dat je ze dag en nacht weidt, bij mij is dat maar een halve dag. Als ze een verse wei krijgen, dan komen ze niet op tijd naar huis, met als gevolg dat s'middags de robot stilstaat, en dan de hele avond niet meer bijgemolken kan komen. Dus melk uitliggen in de boxen etcetera. Als ik ze alleen uitgemolken naar buiten doe, gaat het prima.
Haijtink
Vector lijkt me mooi systeem in combinatie met beweiden. Hoeveel Kg ds voert de Vector nu nog per koe?
brabo
Ongeveer 3/4 van het winterrantsoen
+2
de hoef
Quote:
@brabo: 3/4 van het winterrantsoen

dat is ook geen 24 uur per dag weiden
ze kunnen 24 uur per dag na buiten ,voor een hapje gras
+2
brabo
@de hoef
de dames mogen hier alles zelf bepalen, dus waar ze zijn, wat ze eten etc.
Dat moet de consument toch wel prachtig vinden.
En ongeveer 1/4 van rantsoen vers gras vind ik voldoende, en blijkbaar de dames zelf ook.
de hoef
Quote:
@brabo: de dames mogen hier alles zelf bepalen

da is hier ook de dame bepaald alles zelf
en ik luister
+1
meelezer10
@de hoef
ja meesteres 😃
jan w
@brabo
Dus, als ze bij jouw 1/4 deel van het rantsoen aan gras opnemen is het eigenlijk financieel niet aantrekkelijk om ze naar buiten te doen. Een koe moet ongeveer minimaal 6 kg. d.s. uit gras opnemen, wil het financieel aantrekkelijk zijn.
brabo
@jan w
waar haal je die wijsheid vandaan.
Elke kg ds die ze buiten zelf ophalen geeft toch al gelijk voordeel, of het nu 1 of 10 zijn?
jan w
@brabo
Volgens de hoge heren ( Stichting weidegang) heb je pas bij een opname van 6 kg. d.s. of meer een financieel voordeel.
brabo
@jan w
en dat is ook jouw standpunt?
jan w
@brabo
Ik heb zo wel eens mijn twijfels of weiden wel echt een economisch positief effect heeft. We zijn een keer met de robotstudieclub bij het "voorbeeld bedrijf " van een grote voerjongen in het oosten van het land geweest.
120 mk, 36 ha nodig om te weiden. koeien kunnen 22 uur per dag weiden. opname 7 kg. d.s. uit gras?? Productie van die 36 ha. ongeveer 25% lager dan van de percelen die alleen gemaaid werden. Dus heeft voor die 120 koeien weiden 9 ha grasland meer nodig. economisch?
brabo
@jan w
dat je bij beweiden minder grasopbrengst hebt, dat is algemeen bekend en dat kost dus ook geld, maar dat je 36 ha nodig zou hebben voor 120 koeien, dat lijkt me toch wel heel erg ruim bemeten.
Maar die 7 kg ds die de koeien zelf gaan ophalen hoeven dus ook niet geoogst en weer voor de koeien gebracht te worden, en dat scheelt ook een hoop kosten. Net zoals het minder werk dat je hebt aan de mest over het land uitrijden. Dus ik denk dat dit wel aardig tegen elkaar wegvalt. En als je dan de halve cent extra melkgeld er bij optelt, dan ben ik van overtuigd dat weiden loont.
Maar of dat ook perse die 6 a 7 kg ds opname moet zijn daar geloof ik niet in. Mijn koeien hebben de keuze en ze doen het met minder, dus moet ik ze dan gaan pesten (in de wei opsluiten) zodat ze toch aan die 6 kg ds opname gaan komen? Daar wordt het resultaat zeker niet beter van.
meelezer10
@brabo
etgroen en nog eens etgroen. maarja dat is meestal zo op.
jan w
@brabo
Daarom vind ik het zelf ook onzin dat de voerbak leeg moet zijn. Weet je zeker dat je de koeien te kort doet.
hans1980
Dus die voerhoogte sensor werkt dan wel mooi !
dat hebben andere AVS niet
Haijtink
Gelukkig (nog) geen verplichting. Wel handig als je veel Ds uit gras in je koeien wil hebben. Hier zet ik het weelinkhek ook niet vooruit vlak voor ze naar buiten gaan. Soms zijn het kleine dingen...
Haijtink
Gelukkig (nog) geen verplichting. Wel handig als je veel Ds uit gras in je koeien wil hebben. Hier zet ik het weelinkhek ook niet vooruit vlak voor ze naar buiten gaan. Soms zijn het kleine dingen...
jan w
Ik zelf vind het onzin om de voerbak leeg te hebben. Als de koeien een uurtje of 4 a 5 buiten zijn geweest, lusten ze ook wel weer een hapje mais en komen ze vanzelf wel weer naar de stal. Om daarna gemolken weer naar buiten te gaan.
En die 10 kg d.s. uit vers gras, is maar voor een enkeling weggelegd. Maar ze moeten wel gem. boven de 6 kg. d.s. uit gras opnemen, anders is het niet meer financieel aantrekkelijk om de om de koeien te weiden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , stal , melkrobot , robot en bijvoeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0