Aanbindstal melkkoeien niet meer van deze tijd

In de Duitse melkveehouderij is grote beroering ontstaan over de visie van de Duitse dierenartsenkamer (BTK) dat de aanbindstal voor melkkoeien op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten niet meer van deze tijd is.

Deze BTK die de belangen behartigt van circa 37.000 praktiserende dierenartsen, dierenartsen bij de Duitse overheid en wetenschappers op het vlak van diergezondheid en dierenwelzijn, toont zich fundamenteel voorstander van open loopstallen waar de dieren zich vrijelijk kunnen bewegen. De organisatie wijst er op dat aanbindstallen vooral op kleinere melkveebedrijven voorkomen. En daar zit hem de pijn. In Hessen wordt bijna 50 procent van de melkkoeien in aanbindstallen gehouden, in de zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg is dat aanzienlijk meer. Maar gezien de stand van de wetenschap vindt de BTK een totale beëindiging van de dierhouderij in aanbindstallen gewenst.

Meer: zuivelzicht.nl/index.php/actueel/…

Deel dit topic

Reacties

brabo
Nou, Jan is Hobbyboer, kom der maar in.........
weurding
Jan woont niet in duitsland 😄
maar als dit zich doorzet komt er in duitsland veel minder melk op de markt, denk de helft gaat het bedrijf beeindigen bij een eventueel verbod.
vindt het zelf altijd prachtig bij de almabtrieb dat de koeien hun vaste plekje weer opzoeken
Jaap40
Biologisch mag niet meer aangebonden in Nederland.
+1
arjan_kok
Een advies van Duitse dierenarts klub dus, is maar vaag klubje, maar denk niet dat Duitse overheden zo hard lopen, er zullen eerder aanpassingen komen die tot verbetering leiden dan een haastig verbod, overigens blijft het wetenschappelijk lastig om te zeggen dat bepaalde huisvesting slecht zou zijn, nu wordt door die klub ook alleen geroepen dat het niet meer van deze tijd is en dat lijkt me een vage en gevaarlijke en voor discussie vatbaare opstelling, want dan regeert de willekeur, de waan van de dag
jan is hobbyboer
Duutsers en Dierenartsen, geen beste combinatie. Lekker makkelijk scoren in een land waar je weet dat dit toch nooit gaat gebeuren. Daar staan nog veel meer grupstallen dan in Nederland. Komende 10 jaar verwacht ik nog wel op m'n grupstalletje te mogen blijven boeren in Nederland, anders zien we ook wel weer.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Komende 10 jaar verwacht ik nog wel op m'n grupstalletje te mogen blijven boeren

Dat verwacht ik ook. Ik begrijp alleen niet dat jij geen mooi open front stalletje neer zet voor dertig melkkoeien plus jongvee en een simpele gebruikte 2*6 visgraat. Hoeft niet veel te kosten: geen kelder nodig, silo heb je al, voor een 100.000 euries heb je het helemaal voor elkaar. En het verhoogt de arbeidsvreugde nog meer: niet meer door de knietjes, geen vee meer vast zetten, deur zomer en winter open en in twee rondjes binnen het half uur de melk in de tank. Natuurlijk verhoogt het je kostprijs iets, maar een hobby mag toch best wat kosten.
brabo
Een 2 x 6 is voor 30 koetjes wel iets te royaal natuurlijk
Jack Rijlaarsdam
@brabo
Waarom, zijn op marktplaats net zo duur als een 2*4. De tijd die hij bespaart kan hij weer mooi voor de baas aan de gang.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Waarom, zijn op marktplaats net zo duur als een 2*4. De tijd die hij bespaart kan hij weer mooi voor de baas aan de gang.

Dank voor alle tips 😄.
hans1980
Moeten ze in Canada Québec en Ontario niet meemaken
Jaap40
Vindt het eigenlijk niet meer kunnen om koeien een half jaar op 1 plek vast te zetten. Ondanks dat de koeien het veelal prima hebben is het toch een oud en achterhaald systeem.
weurding
Mensen willen allemaal weer back to basic, want vroeger was toch alles beter?
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: mensen willen allemaal weer back to basic, want vroeger was toch alles beter?

Je hoort mij nooit zeggen dat een grupstal beter is. De stal stond er toen ik bedrijf 15 jaar geleden gekocht heb van mijn ouders, toen had ik absoluut geen geld om een nieuwe stal te zetten, 3.5 euro per liter financiering was al gekkenwerk. In de tussentijd heb ik mijn bedrijf aangepast aan de stal, dat is wonderwel gelukt. Sterke koeien gefokt die goed tegen dag en nacht weiden kunnen en toch een redelijke productie halen. Verder alles zo simpel mogelijk en vooral weinig geld uitgeven aan dingen die niet noodzakelijk zijn, er komt hier ook niet zoveel geld binnen.

Melken op een grupstal vind ik trouwens prachtig werk, dat door de knieen gaan heb ik nooit als een probleem ervaren en verder is het heel relaxed werk, 3 koeien aansluiten, 8 minuten wachten en dan de volgende 3, met uurtje ben ik klaar, koeien naar buiten en dat was het weer. Bij mooi koppeltje koeien vind ik dat gewoon genieten. Een ander wordt gelukkig van een mooie groene trekker, ieder z'n hobby.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jaap40: Vindt het eigenlijk niet meer kunnen om koeien een half jaar op 1 plek vast te zetten. Ondanks dat de koeien het veelal prima hebben is het toch een oud en achterhaald systeem.

Dat ben ik helemaal met je eens, half jaar koeien vast staan op 1 plaats vind ik ook complete onzin. Daarom krijgen mijn koeien bijna elke dag van het jaar wel een paar uur weidegang/uitloop, behalve als het vriest als het kraakt of echt hondeweer is. Ze staan sowieso al 8 maanden per jaar dag en nacht buiten dus veel geld uitgeven aan een stal vind ik weggegooid geld. Vooral omdat ze in de winter ook nog het grootste deel droog staan met een voorjaarskalvende veestapel.
+1
arjan_kok
Nou nou jaap, hier in linschoten nog 1 grupstalboer, heeft wel de oudste koeien (gem 6jr &2mnd) van heel de wijde omgeving
Jaap40
Maar als de biologische collega's dit systeem niet mogen gebruiken moet je het als gangbaar ook niet meer willen.

Nog een paar kunstmest vervangers uitvinden en we hebben weer 1 melkleverende groep veehouders. Niks bio eco etc.
hans1980
Dan haalt ie 40 punten bij RFC
4 jaar en 10 mnd is 10 punten en dat haalt niemand van onze studieclub
hookwood
Het gaat om de gemiddelde leeftijd van de koeien die het bedrijf verlaten voor de slacht (of Rendac). Niet om de gemiddelde leeftijd van de aanwezige koeien.

Als je bij afvoer niet een gemiddelde leeftijd heb die de 4 jaar en 10 maanden niet haalt dan is er nog veel rendement te behalen volgens mij....
gezienus
Hier gaan diversen al weg voor hun 2e levensjaar
hookwood
@gezienus voor de slacht?
+1
gezienus
@hookwood
de eersten met 14 dagen en veel Export 😃
de hoef
@gezienus
gaan we grappig doen halve duitser
hookwood
@gezienusprecies ja, maar die tellen gelukkig niet mee.
arie.j
Grupstal is wat betreft arbeidsorganisatie niet meer bij de tijd
Tenmiste bij aantallen van tegenwoordig,( behalve natuurlijk bij hobbyboeren).
Daarnaast is er meestal slechtere tocht waarneming.
Voor de rest is het maar net welke grupstal je met welke ligboxxenstal je vergelijkt. Een grupstal voor jaarrond koeien binnen vind ik echter duidelijk niet geslaagd
Duitse dierenartsen zijn zeurpieten, koeien op grupstallen hebben het m.i. niks slechter dan 20jaar geleden.
Katten die nooit naar buiten mogen, is dat leuk voor ze? Of honden die 80% tot 95% van hun leven in een een bench (ijzeren kooi)doorbrengen?
En daar is geen enkele noodzaak voor, alleen maar voor de aardigheid wordt zo'n beest zo gehouden.
-1
Jaap40
Indien je nieuwbouwers verplicht emissie arm, duurzaam met allerlei toeters en bellen laat bouwen wordt de grupstal erg ongeloofwaardig. Wel of niet weiden is hierbij helemaal geen argument. Koeien staan gewoon bijna half jaar op 1 plek. Das geen reclame, bovendien is het bij bio collega's niet meer toegestaan.
+7
jan is hobbyboer
Stoere praat, maar een grupstal is juist heel erg emissiearm. Oppervlakte per dier is heel erg klein. Vanaf het begin al hoorde grupstal bij groenlabel stal. Ik wil echt niet alles goedpraten mbt grupstal, het is een arbeidsintensief systeem, maar alles afkraken gaat mij ook beetje te ver. Het altijd vaststaan van koeien is niet alles, maar het waggelen over beton in een omgeving met veel staal is natuurlijk ook niet echt een natuurlijke omgeving voor een koe.

Ligboxenstal heeft het gewonnen vanwege arbeidsgemak bij grotere koppels, niet vanwege al die andere argumenten die erbij verzonnen worden.
arie.j
Quote:
@Jaap40: Indien je nieuwbouwers verplicht emissie arm, duurzaam met allerlei toeters en bellen laat bouwen wordt de grupstal erg ongeloofwaardig. Wel of niet weiden is hierbij helemaal geen argument. Koeien staan gewoon bijna half jaar op 1 plek. Das geen reclame, bovendien is het bij bio collega's niet meer toegestaan.

Typisch een reactie uit afgunst.
Emissiearm heeft niets te maken of een koe in de winter op de zelfde plaats in stro moet staan of op de betonnen roosters door de stront moet knettteren. Eerder is dat emissie gegeven in het voordeel van de grupstal
Jaap40
Afgunst? Arie.j?
Wat is dan de echte reden waarom dit grupstal systeem niet meer mag bij de biologische collega's?
Dat dieren vaststaan is gewoon geen goed verhaal. En aangezien gangbaar bijna biologisch is moet je de kleine verschillen die er bijna niet zijn niet groter laten worden. RFC mag niet eens biomelk ophalen van grupstal boer, dat zegt genoeg. RFC mag de melk wel ophalen als zijnde gangbare melk, zo wordt gangbaar het afvoerputje van biologisch, daar ben ik op tegen. Hetzelfde gebeurt met ooit behandelde koeien met medicijnen, gaan gangbaar circuit in, laat biologische landbouw dat soort koeien zelf verwerken of echt stoppen met antibiotica.
arie.j
Echte reden? Dat heeft met zogenaamd dierwelzijn te maken.
Maar niets met emissie.
Het feit dat iemand zonder enige kennis van zaken maar wat onzin neerzet om vooral grupstallen te verbieden bewijst inderdaad dat het alleen maar wat afgunst is
Bio bedrijven hebben aparte , zichzelf opgelegde, regels waar je over kunt twisten.
Evenals biologisch dynamische bedrijven nog weer strengere, en soms gekkere regels hebben.
Dat zegt niets , of jij moet voor alle melkveehouders kunstmest en bestrijdingsmiddelen ook willen verbieden plus nog de nodige extra regels willen opleggen
Jaap40
De term afgunst is in deze wel verwarrend. Waarom afgunst ten aanzien van de grupstal? Ik zie het meer als een slechte versie van ot en sien landbouw. Waar de dieren vaststaan op 1 plek. Verouderd systeem waar nodig de bezem door zou moeten. Zolang de dieren niet vrij kunnen bewegen is het een systeem van niks. Leg dat maar eens uit aan de consument.
arie.j
@Jaap40
Omdat jij het verouderd vind moeten anderen maar wat extra regels op gelegd worden? Termen als 'verouderd' en 'uit de tijd' zijn echter niets zeggende termen. Dat is alleen wat inspelen op het gevoel.
Kom met echte argumenten. Een koe en jongvee in de winter op een goede aanbind stal heeft het helemaal niet slecht, onzin verhalen.
Ook in de VS en Canada zijn er nog heel wat stallen zo
Vrij kunnen bewegen? Dat kunnen dieren alleen buiten, dus alle stallen voor alle dieren maar gelijk gaan verbieden? Inclusief vogelkooien en aquariums?
Ik zie jouw verhaal vooral als iets van , "zelf heb ik geen last van zo'n verbod, dus kunnen ze het anderen wel opleggen" en dat irriteert.
Verhalen over Ot en Sien moet je daar niet bijhalen, want juist de burger ziet vreselijk graag Ot en Sien landbouw, liefst met een boer op klompen .
Maar klompen gaan we ook niet verbieden omdat ze uit de tijd zijn.
En in Canada heeft meer dan 70% van de melkveebedrijven een grupstal. Allemaal Ot en Sien boeren?
Of is het ineens wel diervriendelijk wanneer het de meerderheid is van de koeien die op een grupstal staat?
Jaap40
Quote:
@arie.j: Kom met echte argumenten. Een koe en jongvee in de winter op een goede aanbind stal heeft het helemaal niet slecht, onzin verhalen.

Koeien die het hele jaar in een spik en span stal staan hebben het ook helemaal niet slecht Arie.j. Toch vinden een aantal mensen dat er verplicht geweid zou moeten worden. Dat is net zo goed onzin. We weten allemaal dat koeien binnen houden perfect kan.

Het gaat dus puur om imago. De discussie gaat dus helemaal niet om wat goed is voor de koe.

En dat de burger het liefst ot en sien landbouw wil zien is ook maar onzin. Wat men wil is goedkoop en veilig voedsel. En daartoe zijn we in nederland zonder ot en sien landbouw zeer goed in staat.
Farmer_
Quote:
@arie.j: En in Canada heeft meer dan 70% van de melkveebedrijven een grupstal. Allemaal Ot en Sien boeren?

Meeste van die grupstallen zijn bij de Amish of Mennonites, denk dat zeker 70% van de melkkoeien daar in ligboxenstallen zitten
arie.j
@Farmer_
Dus jij wil beweren dat zowat 70% van de melkveehouders in Canada Amisch boeren zijn?
Lijkt me nogal ver van de werkelijkheid..
Zie veeteelt.nl/nieuws/…
en
veeteelt.nl/nieuws/…
Farmer_
@arie.j
Amish hebben geen grote bedrijven maar veel met klein aantal koeien.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Jaap40: We weten allemaal dat koeien binnen houden perfect kan.

Dit is populisme, ben daar helemaal niet zo zeker van. Ik heb nog nooit een koe lekker languit zien liggen in een 'lig'boxenstal. In het gras mogen ze dat in een lekker zonnetje graag doen. het is allemaal kwestie van defintie. Een groot weiland is echt een natuurlijkere omgeving voor een koe dan een betonnen kolos met veel ijzer en wat techniek. Beetje kritisch naar jezelf zijn kan soms ook geen kwaad.
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Dus jij wil beweren dat zowat 70% van de melkveehouders in Canada Amisch boeren zijn?

Meeste NL boeren in Canada zijn wel fundamentele christenen die er wonderlijke ideeen op na houden (tenminste dat vind ik) maar om ze nu meteen tot Amish te betitelen, dat gaat mij ook wel beetje te ver. Amish zijn helemaal van het padje af, hoe moeilijk kun je het jezelf maken in zo'n enge gesloten gemeenschap. Net Jehova's, maar dan met een leuk marketing sausje.
Farmer_
@arie.j
Je ziet hier dat de veestapel/ligboxen stal veel groter is dan grupstal, meeste aanbindstallen in Quebec.

dairyinfo.gc.ca/pdf/barn_types_e.pdf/
arie.j
@Farmer_
Mijn engels is niet te best.
En Tie stal vertaald Google als "Stropdas stal". 😄
Maar ik meen uit het verband op te maken dat het een grupstal is.
Verder zijn cijfers over aantal Amisch melkveehouders in Canada duidelijker.
Gemiddelde boer heeft in Canada ergens 80 koeien dacht ik.
Daarbij past niet erg dat het grootse deel Amisch boeren zouden zijn.
Dan zouden er in Canada bij de overige bedrijven veel meer grote bedrijven moeten zitten.
Farmer_
@arie.j
Quebec zijn waarschijnlijk meer Franse boeren.
Jaap40
@jan is hobbyboer
Nooit van waterbedden, stro, zand zaagsel en biobedding etc gehoord Jan? Die koeien liggen echt wel languit in ruime boxen Jan, jij gelooft ook alleen je eigen verhaal.

En jan, misschien moet je naar jezelf toe ook wat kritischer worden. In de winter alle dieren lange tijd vast, blijft geen verhaal richting consument maar ook niet voor dieren.
+1
arie.j
@Jaap40
Geen verhaal voor de consument?
Dat verzin jij maar,zeker van burgers en consumenten destijds nimmer kritiek op mijn grupstal (met roosters) gehad.
Alleen maar commentaren in de geest van "Wat is het hier gezellig".
En heel veel ' Dit is toch een stuk mooier dat al die koeien op de beton".
Vraag me af of jij wel echt kennis van een hedendaagse grupstal hebt.
Natuurlijk blijven de nadelen voor de boer bij grotere aantallen.
Maar voor de koeien zelf en de consument? Zijn koeien of jongevee soms meer ziek op een grupstal? Worden ze soms minder oud?
jan is hobbyboer
Quote:
@Jaap40: En jan, misschien moet je naar jezelf toe ook wat kritischer worden.

Volgens mij neem ik mezelf helemaal niet zo serieus, ik doe ook maar wat. Maak je er niet te druk over, over 20 jaar zijn er geen grupstallen meer in Nederland, lost zich vanzelf op dat probleem. Moderne boeren zitten liever op een trekker en achter de computer dan dat ze door de knieen gaan om een paar koeien te melken, dus er wordt geen grupstal meer gebouwd. Die van mij staat ook over 10-15 jaar leeg.

Als ik alle geklaag en gepanikeer in de andere onderwerpen lees over de plannen van mevrouw Dijksma heb ik wel het idee dat de gemiddelde (achtergebleven) grupstalboer wel beter crisis- en toekomstbestendig is dan de gemiddelde ondernemende groei-boer. Gezien de heftigheid van de reakties heb ik het idee dat daar her en der slecht geslapen wordt op het moment. Lang leve het ondernemerschap.
arie.j
Quote:
@jan is hobbyboer: boer. Gezien de heftigheid van de reakties heb ik het idee dat daar her en der slecht geslapen wordt op het moment. Lang leve het ondernemerschap.

Vooral de onzekerheid over allerlei maatregelen die misschien wel , maar ook misschien niet komen. Plus de toekomstige prijzen, die alle kanten uit kunnen, is natuurlijk nogal stressvol.
De grupstallen verdwijnen inderdaad vanzelf.
(behalve misschien een enkele voor jongvee)
Maar misschien dat er dan weer een ondernemer brood in ziet als toeristische attractie 😄
3 speen
Weet wat je bedoelt maar de nieuwe boeren van nu hebben er totaal geen respect meer voor die zijn nu bezig met het fosfaat plafond
weurding
Ben maar met 1 plafond bezig, net voordat ik de ogen dicht doe 😄
3 speen
Droom verder
weurding
Dank je, gaat lukken!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , koeien , dierenwelzijn , grupstal , gezondheid , wetenschap , overheid , diergezondheid , dieren , stallen en aanbindstal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
18