35

Wie weet het nog ??

Wie weet het nog .

We hebben de afgelopen jaren 80 koeien gemolken op 56 ha .
Voor 8 ha mais altijd mest aan kunnen voeren dus een melkveefosfaatreferentie van 0 kg .

Nb vergunning is in orde voor 120 koeien en de stallen zijn er ook

Nu kunnen we 10 ha kopen en daarbij 10 ha pachten .
Dan willen we ook 120 koeien gaan melken op dan 76 ha .

Wat zijn de gevolgen en mag dit zomaar zonder in de problemen te komen?

Wie weet het nog ???

Groet

Eddie

Deel dit topic

Reacties

Dit jaar mag en kan het, voor volgend jaar weet helemaal niemand wat er mogelijk is.
Ja vandaag mag het inderdaad. Wat er morgen komt weet niemand. Voordeel: je mag zelf kiezen.
Iig wel lekker extensief.
+5
Gezien je profielfoto mag je volgens mij alles 😄 😉
De stallen staan er al dus heb je een probleem als je niet meer koeien mag melken. De grond kun je als het te financieren is gerust kopen, die behoud zijn waarde wel. Mag je niet meer koeien melken vanaf 2016 dan kun je die altijd nog gebruiken voor andere teelten. Je stal dan tot waarde brengen wordt veel lastiger.
Blijft toch onzeker terwijl er toch een behoorlijke investering tegenover staat .

Grond ,melkstal aanpassen en melktank en wat verbouwingen ( 750000 ) .

En dat moet toch weer verdiend worden met 350000 liter met meer leveren .

En als dat dan niet straffeloos mag .

nachie over slapen maar ..

groet

Eddie
In welke hoek van nederland zit je, in salland ben je dat investeringsbedrag op het moment al zo n beetje kwijt voor alleen de grond
+1
In salland wel in de polder hebje er niet genoeg aan
En mestopslag, voeropslag? Met deze melkprijs zou ik er zeker nog een paar nachten over slapen. Meitelling is al geweest dus grond telt niet meer mee voor de mest.
Maar is toch belachelijk al dat gedoe met dierrechten fosfaatrechten leuk voor de zuiderlingen maar in het noorden ben je netjes extensief maar mag je dieren helemaal niet houden.
Maar buurman's grond is maar 1x te koop kun je altijd verhuren, wat kost de melkstal etc. los daarvan.
+1
Heb je mestruimte en melkcapaciteit dan zou ik gewoon alles vol zetten,brutaal melken bereik je tegenwoordig meer mee dan met braaf zijn blijkbaar
Kopen die grond ,de rest volgt wel als het je past
+1
De echte ondernemers hadden de koeien er al lopen. Voer en mest is toch geen probleem.
Als de euro niks meer waard is, kun je het beste nog wat grond hebben.
Ten dele, met grond kun je niet betalen, met euro's wel 😄
+1
Heb je afnemer van de melk al gevraagd of hij deze extra melk kan verwaarden voor minimaal 35 ct/kg????? In het normale bedrijfsleven niet meer dan normaal om te zorgen voor een goede afzet alvorens je de productie uitbreidt.
+1
In het 'normale' bedrijfsleven wordt zeker nooit onder de kostprijs geleverd/geproduceerd/gewerkt, zijn er nooit voorraad uitverkoop, superkortingen en gaat er in het 'normale' bedrijfsleven gaat er zeker ook nooit iemand over de kop?
Je moet naar het totaal kijken.
Ligt de grond gunstig. Wat voor afspraken over de pacht.
Wat doet het met je complexwaarde. Kun je een slechte periode overbruggen.
Als deze factoren gunstig zijn met de bank gaan praten lijkt me.
+1
Ja Jannus brutaal melken. Daar gaat de sector aan kapot en verlies het zijn credits. Kop in het zand steken en maar als een gek aan de spenen liggen trekken.
Quote:
@karrel: als een gek aan de spenen liggen trekken

Heb je de mogelijkheden dan is het een optie....
+1
Ondanks je onzeker bent of je dat extra vee wel of niet mag houden zou ik zorgen die grond te bemachtigen en zonder direct verder te investeren de melkproduktie vergroten. Dan melk je een periode wat langer en desnoods wat vaker laten ophalen. Als die extra melkomzet de beoogde groei van cashflow geeft kun je het alsnog doen en zijn de inzichten vaak veranderd.
+1
Even een paar antwoorden .

De grond ligt 8 km van ons bestaande bedrijf , dus niet dichtbij ,maar wel geschikt om mais op te verbouwen .
60000 euro per ha is normale prijs hier en 1000 euro pacht .

Stal hoeft niet verbouwd te worden maar melken nu 2 x 8 en wordt krap bij 120 koeien .

Mestopslag en voeropslag is er genoeg .

Maar het is toch van de zotte dat je niet weet of je de investeringen die je doet volgend jaar gebruiken kan voor waar je het voor aangekocht hebt en ook al niet aan een overschot hebt meegewerkt .

Geen onbetrouwbaardere gesprekspartner dan de overheid !!!

groet :

Eddie
Quote:
@Eddie v : grond ligt 8 km van ons bestaande bedrijf

Veel te ver weg. Spaar nog ff door en geef liever 5.000/ha meer uit wanneer er land binnen 1,5 km vrij komt. Met wat geluk daalt de grondprijs ondertussen ook wat.
Kopen en ruilen met een die daar dichter bij zit en land naast jou heeft liggen.
+1
Grapjas, sparen, waarvan ?
+1
Wordt de grond je gegund? Anders snap ik niet waarom deze grond nog niet is verkocht aan een boer dichterbij...
Als je het voor een nette prijs kan kopen, gewoon doen. Later kun je het gebruiken om grond dichter bij huis te kopen. Verder gewoon doormelken met bestaande stal en geleidelijk groeien. Er zijn er genoeg die meer melken in een kleinere melkstal. Goedkoop en mocht je eens geen tijd hebben laat je iemand melken. Over een paar jaar weet je of het een goede keuze was. Succes!
Quote:
@Eddie v : 8 km van ons bestaande bedrijf , dus niet dichtbij ,maar wel geschikt om mais op te verbouwen .

8 km en geschikt om mais te verbouwen is dan geen enkel probleem. Kosten van maistelen liggen niet hoger dan bij grond langs de deur als je loonwerker laat doen. Bij zelf grondbewerken is afstand ook te overzien. Bij hakselen 1 kar extra inzetten is + € 50-60 per ha is dus ook te overzien.
Verder heb je met 76 ha toch voldoende plaatsingsruimte voor je eigen mest dus mag je die 120 koeien toch gewoon houden, los van nieuwe regelgeving ?
+1
Quote:
@DeBoerin: Verder heb je met 76 ha toch voldoende plaatsingsruimte voor je eigen mest dus mag je die 120 koeien toch gewoon houden, los van nieuwe regelgeving ?

Zo zou het wel moeten zijn,maar steek mijn handen er niet voor in het vuur..
Quote:
@matt: Zo zou het wel moeten zijn

boerderij.nl/Speciale-paginas/…
Via deze rekenmodule kun je veranderingen en de gevolgen in beeld krijgen.
Als blijkt dat je voldoende eigen plaatsingsruimte hebt en de middelen hebt om grond te kopen zou ik niet twijfelen om extra koeien te houden.
Quote:
@DeBoerin: Verder heb je met 76 ha toch voldoende plaatsingsruimte voor je eigen mest dus mag je die 120 koeien toch gewoon houden, los van nieuwe regelgeving ?

Ja dat moet je maar weer afwachten met al die vage fosfaat dierrechten etc zooi. Hier al jaren bezig met die NB vergunning dus kunt niet anders als extensief boeren.
Quote:
@oldhuus: Hier al jaren bezig met die NB vergunning dus kunt niet anders als extensief boeren.

Ook wij zijn sinds 2010 in afwachting van de felbegeerde NB vergunning. Als interimer tot eind 2013 aan het lijntje gehouden dat de provinciale depositiebank dit voor ons op zou lossen. Metingen van Proefstal waren alternatief om niet meer NH3 te produceren dan op peildatum 7-12-2004. Maar door besluiteloosheid overheid nog steeds geen definitieve NH3 factor.
Als nog NH3 aangekocht en aanvraag vergunning is inmiddels alweer een tijdje op het provinciehuis.
Wachten op de overheid en ondertussen niets doen is in onze ogen niet de juiste keuze.
@DeBoerin
Hadden al een milieuvergunning met genoeg dieren, maar 10 koeien extra aangevraagd en daar vielen die milieuorganisaties over, half jaar daarvoor werd er paar dorpen verderop nog een verleend voor 700 koeien vlakbij een nationaal park, geen probleem.
Maar wat is "niets doen", stal vervangen dan gaat de bank en bij uitbreiding de gemeente je echt niet helpen zonder NB.
Quote:
@oldhuus: Maar wat is "niets doen", stal vervangen dan gaat de bank en bij uitbreiding de gemeente je echt niet helpen zonder NB.

Ik weet niet wat waar je precies naar toe wilt, maar als je niet in stalruimte uit hoeft te breiden kun je in bestaande stal tegenwoordig ook NH3 reductie halen waardoor je meer dieren kunt houden binnen dezelfde milieubelasting (er van uit gaande dat je nu nog ruimte voor mest hebt, maar dat is weer een ander issue). De bank zal hier met een goed onderbouwd plan geen moeite hebben is mijn ervaring.
En als je niet toeneemt in uitstoot zal ook de gemeente met je plannen in stemmen, een gesprek vooraf geeft vaak veel duidelijkheid aan beide kanten. Succes.
Quote:
@DeBoerin: maar als je niet in stalruimte uit hoeft te breiden kun je in bestaande stal tegenwoordig ook NH3 reductie halen waardoor je meer dieren kunt houden binnen dezelfde milieubelasting

Dan kun je ook zonder die NB die dieren wel gaan houden en met de stal al vol daar mee aan de slag. Voor een bouwvergunning eist de gemeente wel een NB vergunning dus moet je wel,geen NB,niet bouwen.
+1
Quote:
@Eddie v : Maar het is toch van de zotte dat je niet weet of je de investeringen die je doet volgend jaar gebruiken kan voor waar je het voor aangekocht hebt en ook al niet aan een overschot hebt meegewerkt .

Dat ben ik volledig met je eens!
Als je die grond kan kopen zonder verder in de problemen te komen met het bedrijf zal ik het zeker doen, zoals je zelf al aan geeft kan je er mooi mais op telen. En wanneer het echt te ver is en er komt toevallig dichterbij een stuk grond vrij kun je het dan natuurlijk weer (proberen te) verkopen en dat land dichterbij kopen.

En qua melkstal betreft, als alles maar loopt moet je in 2 uur klaar kunnen zijn, dus zie ik (de eerst komende jaren) geen probleem. Waar ik het eerste jaar stage heb gelopen molk ook 120 koeien in een 2x8 en dat ging met een man achter de koeien om aan te drijven lekker vlot.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , Mais , koeien , melken , stallen en fosfaatreferentie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0