18

Wie slaat er met de vuist op tafel??

Er moet een hoop anders maar wie neemt de regie?:

"De Rabobank, FrieslandCampina en de overheid kunnen zaken afdwingen. Maar eerlijk gezegd heb ik nog niet het gevoel dat ze er veel zin in hebben. Hoeveel melkveehouders heeft Rabobank al financiering geweigerd omdat ze niet duurzaam werken? En bij hoeveel melkveehouders heeft FrieslandCampina geweigerd de melk op te halen omdat ze niet duurzaam werken? Daadkrachtig optreden kan een hoop ellende voorkomen. In Nederland zijn er misschien tien ondernemers die meer dan 1000 koeien willen melken. Dit soort plannen schaadt de sector enorm. Maar zowel de banken, zuivel als overheid hebben nog niet het lef om deze bedrijven een halt toe te roepen, te zeggen wat we wel en niet willen."

Lees hier het complete interview met Harm Holman: melkvee100plus.nl/Artikelen/Financieel/…

Deel dit topic

Reacties

In eerste instantie dacht ik van: weer zo'n lulverhaal (ies eerste en laatste zin lezen en dan je mening over het hele verhaal geven zoals veel mensen doen).

Daarna het hele verhaal gelezen, en mijn conclusie is dat hierin precies de vinger op de zere plek gehouden wordt. Tenminste, het gaat bij veel veehouders op.

Echter als de stallen uit de jaren 70 en 80 vervangen worden moet er wel geleend worden, en zit je ook meteen redelijk flink gefinancierd. En dat is nu net het probleem hier in Nederland.
+2
Zonder overheidsmaatregelen zou mijn kostprijs ook behoorlijk zakken

zolang wij het braafste jongetje van de klas blijven lachen die anderen zich kapot
+2
Dat is ook wel te zien, overal in Europa komen boeren in opstand voor een betere prijs, behalve in ..............
Maar wat is duurzaam,is dat de koeien buiten in zon en regen,of de koeien binnen in comfortabele stal.Hoe meet je dat?
Goed van Holman om wel kritisch te kijken naar bank en overheid,overheid maakt stallen ook onnodig duur door bouweisen,heb het nog maar niet over de pas en andere kolder.
30 cent voor de melk is wel stoere praat...
Komt dat in nl iedereen aan zich zelf denkt , lekker graaien .
de grootste klojo,s zitten zich rijk te rekenen me die kutfosfaatrechten die mischien niet eens komen .
+1
Hoe duurzaam is die duurzaamheid ??? Het is gewoon DOM gelul over niks, werkverschaffing. 99% van die mensen die dit bedenken ontslag geven, zonder uutkering, tis 1 GROOTTTTTE verneukerij, allemaal interessant achter elkaar aan lullen, van O wat ben ik belanrijk, horen julli MIJ wel, ZIEN jullie MIJ wel, hebben JULLIE nog een baantje voorMIJ , tot aan mijn pensioen ???
Harm wordt oud,past zo in het rijtje Wijfels en vd Ploeg
Quote:
@sorry: Harm wordt oud

Natuurlijk. Hij is oud. Het past ons niet, dus zijn gedachten zijn ouderwets! 😄

Bij zijn aantreden was het kostprijs en bij zijn aftreden is het nog steeds kostprijs.
@diezelJe zal er iets bij/naast moeten doen,als je het van de kostprijs moet hebben kan je beter naar het buitenland gaan
@diezelNou volg ik Harm niet,maar het verhaal van 1000 koeien ongewenst is heb ik 5 jaar geleden niet van hem gehoord,Harm kan het groeitempo misschien ook niet bijbenen
+1
Quote:
@sorry: Harm kan het groeitempo misschien ook niet bijbenen

Wat valt er bij te benen voor bedrijven die qua schaalgrootte nu al 10-15 jaar voorsprong hebben op het achtervolgende peloton(-netje) en die er onderling wel een slagveld van gaat maken? 😞
Best artikel ben het in hoofdlijnen wel eens met Harm echter denk ik dat we op sommige thema's te bang zijn zoals imago , zoals Piet Boer zij "weidepremie is in feite herverdelen melkgeld" dus meerwaarde komt er niet uit !
Dat zelfde krijg je met de rest van die Focus ideeën

De Pastoor predikt voor eigen parochie , dat geld dus ook beetje voor Harm 120 ha. en weidegang wil vervolgens gratis P rechten

Stoppende boeren stimuleer je enkel en alleen door Fosfaat op waarde te zetten , grond wordt vaak niet verkocht maar of mais verbouwd of jongvee opfok

Grondgebonden eis drijft grondprijzen zo naar een ton / ha. terwijl dit onrendabel is voor kostprijs , ook niet grondgebonden bedrijven hebben toch grond in gebruik die niet op papier staat = mais aankoop bijvoorbeeld
Als bij grondgebondenheid de grond naar 1 ton per ha gaan, wat gaan de fosfaatrechten dan wel niet doen als ze vrij verhandelbaar gaan worden ?
Gokje: > 15.000 euro per koe 😞
Quote:
@Druk: Als bij grondgebondenheid de grond naar 1 ton per ha gaan, wat gaan de fosfaatrechten dan wel niet doen als ze vrij verhandelbaar gaan worden ?
Gokje: > 15.000 euro per koe

zou voor de stoppers anders niet zo gek zijn. Waardestijging grond is onbelast. Bij verkoop P rechten kun je de fiscus spekken. Daarnaast zit het pensioen van de stoppers dan alleen in de grond, deze verkopen ze en komt direct bij de volgende generatie terecht. In plaats van alleen productierechten verkopen en nog een aantal jaren op de grond blijven zitten.

Nadeel voor de kopende partij is dat wellicht fosfaatrechten afschrijfbaar zijn. Netto netto blijft het toch een communicerend vat. Wat het ene duurder wordt, wordt het ander goedkoper. Wanneer het een of een paar jaar goed gaat in de akkerbouw en in de melkveehouderij gaat het wel de spuigaten uitlopen qua productierechten en grondprijs.
Aardig verhaal, maar ik vrees dat het doormodderen wordt.
Het gros van de melkveehouders kan het slecht met elkaar eens worden over zulk soort maatregelen. En Dijksma denkt in de 1e plaats aan haar Pv/dA achterban en de volgend verkiezingen.
Ik zou graag met mijn vuist op die tafel slaan 😄
Quote:
@Coen: ik zou graag met mijn vuist op die

Is een teken van onmacht..,we kennen hier het polder model,toch?,,we drinken een glas en en alles zal blijven zoals het was.. 😄
Coen is ook geen oplossing. Heb ik gedaan met een verzekering. De tafel bijna midden door geslagen. 14 dagen later kreeg ik een brief dat ze me uit de verzekering mochten gooien volgens artikel .... van die pipo. Maar de problemen werden niet opgelost.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melken , frieslandcampina , campina , zuivel , duurzaam , overheid , rabobank , melkveehouders , bank en financiering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
1