15 boeren vragen hulp FrieslandCampina

De 15 melkveehouders kampen met liquiditeitsproblemen door grote investeringen in stallen en grond, een dreigende forse superheffing en de huidige lage melkprijs.

De boeren willen onder andere hun bedrijfscertificaten verzilveren. Normaliter keert het zuivelconcern die alleen uit bij bedrijfsbeëindiging.

Meer: lc.nl/friesland/ecoregio/…

Deel dit topic

Reacties

+2
puddingbroodje
Tja! Als het om boeren die muizenschade hebben lijkt mij dat een prima idee! boeren die door overmacht in de problemen zijn gekomen!
+2
Frans1
Niet mee eens.Klinkt lullig maar voor geld moet je maar naar de bank en niet te pas en te onpas geld uit onze coop trekken
+2
puddingbroodje
Als we niet solidair kunnen zijn met boeren die buiten hun schuld om om en nabij de 100000 euro schade hebben vind ik dat best jammer!Metname omdat dit hun eigen opgebouwde geld is! Uiteraad zal er goed gekeken moeten worden naar de mogelijke gevaren voor de cooperatie!ik vind boeren die te fors geinvesteerd hebben geen reden om de geldkraan los te trekken, want dan zouden de voorzichte goed nadenkende behoudende boeren moeten betalen voor de waaghalzen met een kapotte rekenmachines die op school met rekenen meer naar buiten keken dan luisterden naar de wiskunde en economie leraar!
matt
Quote:
@puddingbroodje: Als we niet solidair kunnen zijn met boeren die buiten hun schuld om om en nabij de 100000 euro schade hebben vind ik dat best jammer!

En gezond bedrijf,moet dit op kunnen vangen.

Metname omdat dit hun eigen opgebouwde geld is!

geld blijft toch gewoon van hun dit zijn,de regels die voor ieder
lid van decooperatie gelden.
daar moet je geen verschil in maken.
Frans1
Quote:
@puddingbroodje: Als we niet solidair kunnen zijn met boeren die buiten hun schuld om om en nabij de 100000 euro schade hebben vind ik dat best jammer

Dit heeft niks met solidariteit te maken,financiering van de coop staat los van dit soort problemen.De muizenschade zou vergoed moeten worden uit het faunafonds oid,het is toch wildschade?
producent
Ze kampen met liquiditeitsproblemen door grote investeringen in stallen en grond, een dreigende forse superheffing en de huidige lage melkprijs.

Quote:
FrieslandCampina kan op korte termijn echter geen oplossing bieden. ,,We zijn geen bank”, zegt commissaris Frans Keurentjes.
+3
Clooney
Iedereen over dezelfde kam scheren en elk bedrijf moet weten dat prijzen een tijdje laag kunnen zijn. De rente is laag en de banken moeten dat maar samen met de ondernemer oplossen.
Coen
Hoor de afgelopen dagen vaker dat banken op dit moment zeer terughoudend zijn voor bijfinancieringen, sommige collega's hebben natuurlijk ook te grote sprongen gemaakt 😞

vroeger was het zo dat er een gedeelde verantwoordelijkheid was, als je als bank A had gezegd dan konden ze ook nog B zeggen als er even iets tegenwind is.
zou het nu zo zijn dat al die 15 melkveehouders tot het allerkleinste gaatje zijn gefinancierd ?

volledige artikel in LC
LEEUWARDEN Ongeveer vijftien melkveehouders hebben aangeklopt bij FrieslandCampina voor financiële ondersteuning.

Ze kampen met liquiditeitsproblemen door grote investeringen in stallen en grond, een dreigende forse superheffing en de huidige lage melkprijs.

Volgens commissaris Frans Keurentjes vragen de boeren onder meer om hun bedrijfscertificaten te verzilveren. Die keert het zuivelconcern normaal gesproken uit bij bedrijfsbeëindiging. ,,En dat moeten we ook zo houden”, vindt Keurentjes, melkveehouder in het Groningse Hornhuizen. De aanvragen hebben hem verbaasd. Boeren met geldproblemen vragen nooit om hulp bij de coöperatie en de melkprijs was tot oktober nog goed. ,,Als je dan na drie slechte maanden al cashproblemen vreest, dan is dat natuurlijk zeer zorgelijk.”

FrieslandCampina kan op korte termijn geen oplossing bieden. ,,We zijn geen bank”, zegt Keurentjes.

Melkveehouder Jan van Weperen uit Oosterwolde verklaarde woensdag op een symposium in Leeuwarden zeer hectische taferelen te verwachten als de lage melkprijs langer aanhoudt dan voorspeld. Melkveehouders beuren nu een melkprijs van circa 30 cent per kilo. Een jaar geleden was dat nog 43 cent.
+3
matt
Quote:
@Coen: , een dreigende forse superheffing

Toch echt zelf gedaan,geen greintje medelijden mee..
+4
Strick

Goede en juiste reactie van Keurentjes. Voor financiering moeten die boeren maar naar de bank!!

Ik heb weinig mededogen met deze lieden die nu al, na 2 zeer goede melkprijsjaren, in de problemen komen.
Veelal zijn het melkveehouders die hun eigen capaciteiten schromelijk overschatten of aan enige vorm van grootheidswaanzin lijden.
Het zal straks wel weer zo zijn dat de oplettende melkveehouders het gelag gaan betalen van wanbetaling van deze lieden bij de bank en toeleveranciers zoals veevoer-, loon-, mechanisatiebedrijven e.d.
mlkvhoudr
@matt

Ik weet natuurlijk niet in welk gebied ze zitten, maar verkoop een ha grond zou ik zeggen als dat het gat niet dicht dan is er wel iets structureels aan de hand
+2
matt
@mlkvhoudr
Zou dat zomaar mogen van de bank? als het al mag dan zullen ze wel
zeggen hier met dat geld..
+3
George
Quote:
@Strick: mededogen met deze lieden die nu al, na 2 zeer goede melkprijsjaren, in de problemen komen.
Veelal zijn het melkveehouders die hun eigen capaciteiten schromelijk overschatten of aan enige vorm van grootheidswaanzin lijden.

Beste Strick ik ben het grotendeels met je eens. Dat van die grootheidswaanzin en dat ze zichzelf overschatten dat klopt wel. Maar schei er toch over uit dat het zeer goede melkprijsjaren waren. Het is maar heel gewoontjes in vergelijking met alle gestegen kosten. Tja het valt niet zo op omdat ze bij de bank bijna gratis geld kunnen lenen. Maar nogmaals eind jaren 80 toen hadden we een goede melkprijs en hadden we een leuke omzet en aanwas in de vorm van verkochte kalveren. Niet teveel die melkfabrieken ophemelen wat melkprijs betreft , je lijkt Sjakie wel 😄
Maar ook ben ik zoals de meesten het eens dat de zuivelcoöperatie zich niet mee hoeft bezig te houden , financieren doe je bij een bank en als die niks meer geven zul je het ook wel niet meer waard zijn. Zuivelcoöperaties moeten zich bezighouden met het verwerken en afzetten van melk en zorgen dat die zoveel mogelijk voor de leden veehouders opbrengt.
+3
George
Quote:
@matt: Quote:@Coen: , een dreigende forse superheffing

Toch echt zelf gedaan,geen greintje medelijden mee..

Ja hoe dom kun je zijn om zoveel over het quotum te melken , de wil om veel te melken is groter dan het rendement 😄
+2
mlkvhoudr
@matt
Kweetnie ben maar een voorzichtig boertje uit de provincie. En soms voel ik me een loser als ik zie wat er bij een ander allemaal kan, bij dit topic heb ik daar minder last van.......
+1
George
@mlkvhoudr
Beste mlkvhoudr , dit zijn van die topics dat een klein boerke zich groot voelt. 😄
matt
Quote:
@mlkvhoudr: als ik zie wat er bij een ander allemaal kan

Zo van de weg af lijkt het vaak heel wat..

gewoon met beide benen op de grond blijven staan.
mlkvhoudr
@matt
We zullen wel moeten........maar vind dat ook het prettigst. Toch denk ik dat er ook zat succesvolle groeiers zijn. Anders stapten banken helemaal niet meer in
Cornelis
@mlkvhoudrEr is niks moeilijker dan bij een ander in zijn portomonnaie kijken. Gewoon doen waar jij je lekker bij voelt, laat de rest maar.
matt
@Cornelis
Onze accountants,gooien die portemonnaie anders wel op straat..
oldhuus
@matt
Welke accountant? "Cijfers die spreken" hebben ze toch afgeschaft?
Cornelis
@mattDe mijne in elk geval niet. Zou ik ook niet proberen als ik hem was.
mlkvhoudr
@Cornelis

Grotendeels mee eens maar mag ook wel graag rondkijken of er iemand nog niet stiekem een beter idee heeft, en dan beter goed gejat dan slecht bedacht 😃
jan w
Quote:
@Strick: na 2 zeer goede melkprijsjaren

Omgerekend naar uurloon, kom je met je zeer hoge melkprijs uit op een uurloon van € 8.80 gem. Voor 2012 was dit € 4,80 per uur. Nu zou je eens een rondje moeten doen onder het personeel bij RFC die nog voor dat geld zouden willen werken. Ik verwacht dat je er bekaaid af komt.
Frans1
Quote:
@matt: Zou dat zomaar mogen van de bank?

Als er hypotheekrecht op ligt zul je eerst met je financier om de tafel moeten of zij ermee akkoord gaan en onder welke voorwaarden
+8
jan is hobbyboer
Ik vind dat ze maar fijn naar Doc of Aware gaan, RFC heeft melk genoeg volgend jaar en dit soort wankele leden die de financiering van de cooperatie ondermijnen kunnen beter naar een andere melkverwerker uitzien. Krijgen ze het ledenkapitaal mee en volgens mij ook nog een oprot-premie.

Ik ben het eens met RFC: De cooperatie is geen bank .
-1
Tis geen bank, maar we hebben er wel veel geld uitstaan/inzitten, hobbyjan.
jan is hobbyboer
Quote:
@Gait oet klooster: maar we hebben er wel veel geld uitstaan/inzitten

Valt nog wel mee toch, organiseer je eigen verkoop, denk dat dat ook wel paar centen kost.
Ik weet zeker dat deze bedrijven hopeloos vast zijn gelopen, en met de rug tegen de muur zijn geplaatst, door de bank.Nee geen leed vermaak, wie weet een oplossing ?
Frans1
Quote:
@Gait oet klooster: Ik weet zeker dat deze bedrijven hopeloos vast zijn gelopen, en met de rug tegen de muur zijn geplaatst, door de bank

Waarom is de bank volgens jou de schuldige?
Frans1
Quote:
@Gait oet klooster: wie weet een oplossing ?

De oplossing bedenken is aan de betreffende melkveehouders.Ben het met Keurentjens eens,coop is geen bank.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: De oplossing bedenken is aan de betreffende melkveehouders

Die oplossing is er niet meer waarschijnlijk, bord in de tuin, schuldsanering en dan over 3 jaar maar weer verder zien denk ik. Oplossing was natuurlijk om niet zo gek te doen maar dat is achteraf. Met name door dit soort lieden worden figuren als George en ik voor gek verklaard. Bank is geen schuldige in deze, lagere rente dan nu kan niemand bedenken, dat is al een subsidie van de overheid van 2 procent. Grootste probleem van dit soort boeren is hun gigantische ego (en niet goed genoeg opgelet met rekenen op school).
Coen
Er zijn toch nog genoeg alternatieve oplossingen 😄
bijvoorbeeld om maar eentje te noemen verkoop bloot eigendom van de grond aan een belegger, er zit genoeg Eigen Vermogen in melkveebedrijven
MTSTAMMINGA
@Coen
Nog een mogelijkheid is Samen werken met iemand die nog wel geld kan krijgen Gebreurd in de jaren 80 ook in Friesland
pieta
Quote:
@Coen: verkoop bloot eigendom van de grond

Misschien is dat al gedaan om de investeringen mogelijk te maken. 😄
+3
George
Quote:
@Coen: noemen verkoop bloot eigendom van de grond aan een belegger, er zit genoeg Eigen Vermogen in melkveebedrijven

Roep dit maar niet te hard Coen! Als je al zo'n grote hypotheek hebt dat de bank je helemaal niks meer wil lenen is de kans groot dat de bank op alle bezittingen eerste hypotheekrecht heeft gevestigd en dan heb je helemaal niks te verkopen aan een belegger zonder hun toestemming!
+3
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Nog een mogelijkheid is Samen werken met iemand die nog wel geld kan krijgen Gebreurd in de jaren 80 ook in Friesland

Wat voor voordeel heeft dat voor een financieel gezond bedrijf om samen te gaan werken met een arme sloeber die geen geld meer krijgt bij de bank?
+1
pieta
Quote:
@George: Wat voor voordeel heeft dat voor een financieel gezond bedrijf om samen te gaan werken met een arme sloeber die geen geld meer krijgt bij de bank?

Dan kan die arme sloeber zich nog een paar jaar verder in de nesten werken en dan neemt die ander het over. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@George: een arme sloeber

Ik ben ook jaren arm geweest 😄
George
@jan is hobbyboer
Geweest Jan , dat is geweest. Ik eigenlijk nooit eerlijk gezegd.
George
Quote:
@pieta: Dan kan die arme sloeber zich nog een paar jaar verder in de nesten werken en dan neemt die ander het over.

Tja waarom zou je met zo iemand gaan samenwerken als je er niet beter van wordt?
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@pieta: Dan kan die arme sloeber zich nog een paar jaar verder in de nesten werken en dan neemt die ander het over.

De pratijk was anders pieta
pieta
Quote:
@MTSTAMMINGA: De pratijk was anders pieta

Dat kan. Ik noemde ook zo maar even expres deze reden. Je zou ook kunnen bedenken om de ledenobligaties vast voor dit soort gevallen te verpanden aan de ander en met recht van pand geld lenen bij de "buurman".
MTSTAMMINGA
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik ben ook jaren arm geweest

Goeie zaak 😞 Armoede houdt je scherp ! Zolang je het zelf maar weet !
Kenijor
@George
Jij eigenlijk nooit, dat is gelijk je manco.
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA

Nog 1 toeslagrechten verkopen
George
Quote:
@Kenijor: eigenlijk nooit, dat is gelijk je manco.

O ach wat mankeert eraan dan?
+6
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Goeie zaak Armoede houdt je scherp ! Zolang je het zelf maar weet !

Ik heb sterk mijn twijfels in deze. Ik zie ooit wel eens bij mensen en dan heb ik het niet specifiek over boeren die eigenlijk helemaal niet veel hebben en verbaas me dan over het gemak waar ze hun beetje geld wat ze hebben aan uitgeven. Hier in Cranendonck is sinds de zomer een asielzoekerscentrum en het eerste wat die mensen doen is in de plaatselijke telefoonwinkel een nieuwe Samsung Galaxy S5 kopen of zelfs een I Phone, dingen die ik totaal niet belangrijk vind. Vroeger toen mijn dochter op de lagere school zat kwam er wel eens een meisje hier wat eigenlijk al vroeg zelfstandig was en of moest zijn want haar ouders waren gescheiden , vader had het werken niet uitgevonden en een uitkering , moeder had een halve baan als onderwijzeres en ze hadden geen cent te makken , maar in de zomervakantie ging moeders met 2 dochters bijna 3 weken naar Griekenland op zonvakantie en bij thuiskomst was de wasmachine kapot en heeft het echt een half jaar geduurd voordat ze dat ding konden laten maken en ging ze met de was naar haar ex die eigenlijk ook geen cent had te makken. Dan moet je zo'n vakantie toch wel heel belangrijk vinden! Sommige boeren vinden het belangrijk om te groeien en veel te melken om klaar te zijn voor 2015 , verscheidene jaren melk kopen en of leasen tegen prijzen waar niks mee te verdienen valt en recordbedragen aan superheffing betalen, dan moet je groeien toch wel belangrijk vinden. Ik begrijp er eigenlijk niet veel van of beter gezegd ik snap er echt helemaal niks van , maar dat zal er wel aan liggen dat ik geen armoe gewend ben en dat wil ik graag zo houden. Ieder zijn keuze Karst maar ik blijf liever scherp om niet in armoe te geraken.
Bovendien als ik de reacties van Jan lees en de manier hoe hij zijn bedrijf runt en de keuzes die hij gemaakt heeft geloof ik niet dat Jan graag in de positie van armoe zat en heeft gezorgd dat hij er zo snel mogelijk uit was en wees eerlijk dat hij nog steeds scherpe reacties hier kan neerzetten.
+2
pieta
Quote:
@George: verbaas me dan over het gemak waar ze hun beetje geld wat ze hebben aan uitgeven

Dit is de voornaamste reden dat iemand arm is. Zie je op TV iemand waar het kind niet mee op schoolreis omdat het 5 euro kost. Die begint dan te klagen dat het zo erg is en steekt weer een sigaret op. 😄
+1
oldhuus
@George
Er is nog iets van slechte zuinigheid, bijvoorbeeld er is geen geld voor sleufsilo's maar ze laten wel foliebalen maken (2x zo duur als inkuilen), of de machines staan buiten te roesten omdat een loods te duur is maar er komt dus wel meer onderhoud. Of ze hebben zelf geen fatsoenlijk gereedschap werkplaats en dan moet ieder wissewasje maar bij de LMB gebeuren, je moet er heen rijden, koffiedrinken, teruggebracht etc kost allemaal een boel tijd en geld terwijl je het zelf ook zo snel even had kunnen doen, maar geen duur lasapparaat wilt aanschaffen maar de torenhoge rekeningen LMB worden klakkeloos betaald. Ik snap wel niet iedereen heeft er tijd voor maar heb hier ook regelmatig een zzp-er lopen van 20 euro per uur en die kan ook lassen, sleutelen, bouwen, schilderen, installeren etc.
De olie verversen kost ook geld maar stel je dat uit dan kost het veel meer en zo zijn er zoveel dingen en dat zie je in alle bedrijven/sectoren.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Bovendien als ik de reacties van Jan lees en de manier hoe hij zijn bedrijf runt en de keuzes die hij gemaakt heeft geloof ik niet dat Jan graag in de positie van armoe zat en heeft gezorgd dat hij er zo snel mogelijk uit was en wees eerlijk dat hij nog steeds scherpe reacties hier kan neerzetten.

Echte armoede heb ik natuurlijk ook niet gekend, wel liquiditeitsproblemen in de beginjaren. Uiteindelijk is het allemaal wel gelukt maar soms moet je moet je dan wel korte termijnbeslissingen nemen die op lange termijn ongunstig uitpakken. Je hebt op dat moment gewoon geld nodig en dat is dan het belangrijkste, als dat niet lukt dan is er helemaal geen lange termijn.

Enige wat je ervan leert is dat je niet zo snel in paniek raakt, wat meer ijs in de aderen zeg maar, verder zie ik er niet zoveel positiefs in. Het geeft veel toestand. Als je er als oude man op terugkijkt, zoals ik nu, dan heeft het je wel een andere kijk op het leven gegeven dan al die opvolgers die alles voor een habbekrats van hun ouders gekregen hebben en vervolgens het generaties lang opgebouwde familievermogen er doorheen brassen met allerlei grootheidswaanzin. Maar ieder z'n ding, ik ben gelukkig met het leven dat ik nu heb, in tegenstelling tot mijn notenboom imago sta ik ook gewoon elke morgen om 6 uur op om een paar koeien voor de lol te gaan melken.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Dit is de voornaamste reden dat iemand arm is.

Ook in de tijd dat ik geen rooie cent te makken had leefde ik erg sober 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Er is nog iets van slechte zuinigheid, bijvoorbeeld er is geen geld voor sleufsilo's maar ze laten wel foliebalen maken (2x zo duur als inkuilen),

haha
de hoef
Quote:
@oldhuus: Er is nog iets van slechte zuinigheid, bijvoorbeeld er is geen geld voor sleufsilo's maar ze laten wel foliebalen maken (2x zo duur als inkuilen),

heb hier sleufsilo,s en zet er pakken in 3 keer zo duur .het is een wonder dat we nog iets overhouden
ricardo
@de hoef
Heb het idee dat inkuilen bij jou duurders is dan folie pakken, kan je weinig op domme dingen betrappen.
de hoef
Quote:
@ricardo: op domme dingen betrappen.

zal best wel is wat lomps gedaan hebben ricardo
maar de echte reden was dat de pinken hier uitbesteed werden .en dan moet alle gras tot waarde gebracht worden aan de koeien .
dit jaar komen ze naar huis ,nu willen we de eerste snee voor de koeien persen ,en misschien nog wat tweede .en de rest voor de pinken met de opraapwagen doen .en veel groen opvoeren aan melkkoeien.
oldhuus
@de hoef
Ja, ik spreek uit ervaring jaaren ronde balen gevoerd, maar heb ooit eens de helft laten oprapen en aanrijden en de andere helft laten persen, die ronde balen moeten ook vervoerd en het was gewoon 2x zo duur. Dat jij alles zelf doet is een ander verhaal ik heb geen pers en balenwagens maar alle uren tellen, ik doe alleen nog het plastic er even over.
de hoef
@oldhuus
heb thuis maar 10 ha ,dus alles moet hier vervoerd worden .
dan laden we met pakken 2ha op een aanhanger .en met de opraapwagen ongeveer een halve ha .je hoord mij ook niet zeggen dat wij het ut beste doen hoor .maar het lukt wel aardig
en ja ik vind wikkelen duur .maar je bent wel klaar s,avonds
oldhuus
@de hoef
Ja dat is wel zo, kuil hier 30 ha binnen 5km in 1x in, en dit jaar iets meer dan ben blij als ik alles achter huis aan een bult heb. En die enkele keer om 2 uur snachts nog plastic leggen ik leg het direct met shovel rondom vast rest loonwerker. Heb nog wel hooibalen in plastic.
+1
Kenijor
Gewoon failliet laten gaan.
Beetje een kort door de bocht reactie Kenijor.
koetje 33
Dat is aan de bank of een bedrijf nog verder kan
PG77
Weten we ook gelijk wat Kenijor zn collega's toewenst.....
Kenijor
Ik wens iedereen t allerbeste, maar als je verkeerd gok of niet de capaciteit hebt, heeft dat gewoon gevolgen!
+5
jan is hobbyboer
Ben het niet vaak met kenijor eens maar in dit geval wel. Een ondernemer die grote fouten maakt bij het ondernemen gaat failliet. Helaas voor de persoon in kwestie, maar wel veel gezonder voor de sector. Dit soort figuren moet je vooral niet laten voortdobberen, heeft iedereen last van.
oldhuus
Dat dacht ik met de "bankenredding" ook, lieten ze ABN Postbank ING maar gewoon failliet gaan, hoefde overheid alleen saldo te garanderen en over te schrijven naar een andere bank, die miljarden zijn nu gewoon weg en de banken net zo wankel.
koetje 33
Zou 't ook anders zeggen, maar hele mooie woorden heb je ook niet zo heel veel aan.
demelkboer
Nu geld uit de RFC halen voor 15 boeren gaat ook ten koste van de andere boeren die geen liqiditeitsprobleem hebben. Deze boeren hebben zelf een sprong gemaakt op een manier die niet rendabel te maken is. Alleen een scenario uitgerekend met een 40+ melkprijs. 2 euro per liter gefinancierd en weinig onderpand, tja dan vraag je er wel een beetje om natuurlijk. (ps het fototje in de LC is van de draaier van broer roorda is het niet? Ik weet niet of hij hiermee geassocieerd wil worden )
pieta
Quote:
@demelkboer: Nu geld uit de RFC halen voor 15 boeren gaat ook ten koste van de andere boeren die geen liquiditeitsprobleem hebben

Dit lijkt me wel wat erg. Als 15 boeren er geld uit halen dat je daar iets van gaat merken. Dat is kruimelwerk. Ik weet trouwens ook niet welke bedrijfscertificaten ze bedoelen. Bedoelen ze de ledenobligaties vast?
+2
Frans1
Quote:
@pieta: Dit lijkt me wel wat erg. Als 15 boeren er geld uit halen dat je daar iets van gaat merken. Dat is kruimelwerk

We financieren met zn allen de toko,en dan niet een aantal vrijstellen omdat ze problemen met hun eigen bedrijf hebben,dan is het hek van de dam.FC is geen bank, rabo wel,nog coop ook 😄
pieta
Quote:
@Frans1: FC is geen bank, rabo wel,nog coop ook

Op een soort van verplichte spaarbank lijkt het anders wel. 😄
Het lijkt me trouwens wel een heel erge noodgreep als je je melkafnemer om geld gaat vragen. De situatie verandert er niets door.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Dit lijkt me wel wat erg. Als 15 boeren er geld uit halen dat je daar iets van gaat merken. Dat is kruimelwerk.

Ik ben het helemaal met je eens, RFC merkt er nix van, paar miljoen uit bedrijf trekken, maar het schept wel een precedent en dat moet je volgens mij niet willen.
demelkboer
Deze boeren gaan iig geen melk leasen, dat scheelt!
+1
matt
Als je niks anders weet te verzinnen,als te verdubbelen nu niet gaan
piepen dat de melkprijs te laag is..
oldhuus
Misschien wil een DOC boer het lidmaatschap wel kopen, van zo'n ondernemer.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@oldhuus: Misschien wil een DOC boer het lidmaatschap wel kopen

Lidmaatschap van RFC is gebonden aan de locatie, dat betekent dan het hele bedrijf over doen.
+1
wotan2
Als het een leuke locatie is en het binnen het budget past, zal ook dat geen probleem zijn.
oldhuus
Oké dan maar ruilen een win-win sitatie.
Kleine worm
"kunnen beter naar een andere melkverwerker uitzien. Krijgen ze het ledenkapitaal mee en volgens mij ook nog een oprot-premie".

Lijkt mij ook de beste oplossing. Keuze genoeg zo langzamerhand.
Strick
Als ze voor die optie kiezen kunnen ze dat geld, het ledenkapitaal en de premie, er ook nog even door heen jagen, daar zijn ze toch goed in.
Frans1
Quote:
@Strick: Als ze voor die optie kiezen kunnen ze dat geld, het ledenkapitaal en de premie, er ook nog even door heen jagen, daar zijn ze toch goed in

En dat vind ik nou weer een lullige opmerking
ejb
Opzeggen kan per 1 januari met opzegtermijn van 3 maand en daar hebben ze dus niets aan op korte termijn.

algemeen.
Ook ik vind dat boeren die hard zijn gegroeid niet hoeven te rekenen op hulp van collega's want dat is een verzoek aan RFC. Dan ga je maar opnieuw naar de bank.
Verder hebben ze mag ik vanuit gaan gerekend aan hun plannen toen ze eraan begonnen. en ook over 2014 was de gemiddelde melkprijs nog heel redelijk(hoog begin maar laag eind)en ook 2013 was goed
Ook de harde groeiers wisten en weten wanneer het 1 april 2015 is en hadden daar rekening mee moeten houden.

Als het boeren betreft die ook veel last hebben van de muizenplaag wordt het een ander verhaal want die muizen vind ik meer dan een bedrijfsrisico maar daar is in eerste instantie de politiek aan zet

verder zie ik qua ontwikkeling van de melkprijs allemaal positieve signalen en dus kan de melkprijs niet anders dan weer oplopen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@ejb: Als het boeren betreft die ook veel last hebben van de muizenplaag wordt het een ander verhaal want die muizen vind ik meer dan een bedrijfsrisico maar daar is in eerste instantie de politiek aan zet

Die kloten muizen schijnen max 2000 euro per ha te kosten (vind ik al knap veel, niemand verdient in een jaar met wat gras of mais verbouwen 2000 euro maar goed), bij een ha of 50 mag je dan een buffertje van een ton aanhouden, da's toch ook nog te overzien lijkt mij. Als je gewoon goede cijfers laat zien wil de bank dat best wel bijfinancieren.

De 15 boeren waar het hier over gaat hebben het niet voor elkaar gekregen in de goede jaren wat geld over te houden, dan houdt het natuurlij gewoon een keertje op.

Blijkbaar ben je ongeschikt als grote boer en ga je iets anders doen. Ik zit in hetzelfde schuitje, ben ook ongeschikt als boer, het is mij ook nog nooit gelukt een fatsoenlijk inkomen uit het melken te halen. Daarom ook hobbyboer met een neventak.
+1
Strick
@Frans1

Mijn opmerking is niet lullig bedoelt maar als je nu financieele problemen hebt, na jaren van relatief goede melkprijzen, dan verdwijnen de gelden die vrijkomen uit ledenkapitaal en de vertrekpremie bij deze boeren in een bodemloze put met het vooruitzicht van slechte melkprijzen voor de komende tijd.
Bezittingen worden in de exploitatie gestopt en is dus weer een stapje op weg naar het einde.
Strick
George
Quote:
@Strick: financieele problemen hebt, na jaren van relatief goede melkprijzen, da

Beste Strick , zo wil ik het horen , relatief goede melkprijzen.... 😄 😉
Jack Rijlaarsdam
ejb: Opzeggen kan per 1 januari met opzegtermijn van 3 maand
Je kunt goed merken dat je niet meer op de hoogte van de gang van zaken bij RFC, je hebt het alweer fout. Kijk maar ff op stichtingdmf.nl/ Misschien verstandig je reacties te beperken tot je eigen afnemer of is alles daar geheim...
ejb
@Jack Rijlaarsdam
ik kon alleen weg op 1-1-2014 of 1-1-2015 bij einde boekjaar en absoluut dus niet tussendoor want eigenlijk wou ik graag bij einde quotumjaar (1-4-2014). had niet verwacht dat ze nu ook tussendoor wegkunnen (voor de wijziging kan ik maar 2 redenen bedenken). maar goed hier heb je gelijk.

en Noorderlandmelk kent geen vertrekpremie maar dat was jou ook wel bekend en verder weet ik niet of zich boeren gemeld hebben zoals bij FC zie deze topic
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ejb: had niet verwacht dat ze nu ook tussendoor wegkunnen

Kan ook niet. Kijk maar naar de aangepaste regels, ik gaf de link niet voor niets...
paul1
De vraag is : blijft het bij 15 boeren ?
Coen
De vraag stellen is de vraag beantwoorden 😄
hoeveel creativiteit heb je ?
jg
Geen bankrun maar een RFC-run.
+4
brabo
Je kan je ook afvragen of het nog wel van deze tijd is om veel geld in je melkfabriek te moeten investeren om melk te mogen leveren.
+4
jorisdriepinter
Wie betaalt bepaald. Zolang wij als boeren eigenaar zijn kunnen we met de democratische regels die er zijn het beleid bepalen.
Ik weet het, er zijn er genoeg hier op dit prikbord die vinden dat dat er niet meer is, maar die mening deel ik totaal niet.
Dat er wel eens dingen besloten worden die je niet passen klopt. Zo ervaar ik dat ook wel eens als mij iets slecht uitkomt. En brabo, om op jouw uitspraak terug te komen, is het nog wel van deze tijd, ja, meer dan.
Jij bent nu misschien gelukkig bij je afnemer, maar die afnemer misschien op termijn wel niet met jou.
In nl kun je op termijn alleen overleven met een bovengemiddelde melkprijs.
Die komt er alleen door te investeren in de markt.
+1
brabo
Ach, als mijn afnemer me beu is dan zullen ze daar wel een goede reden voor hebben. En FC zou me waarschijnlijk om diezelfde reden ook wel buiten zetten.
En ik heb nu niet echt de indruk dat je als individueel lid van de coöp meer te zeggen hebt als bij een particuliere afnemer. En van die bovengemiddelde melkprijs, daar hoef je echt niet in de melkafnemer voor te investeren. Ik vraag me zelfs af of het voor FC niet voordeliger zou zijn om hun geld gewoon bij een bank te gaan halen ipv bij hun leden.
pieta
Quote:
@brabo: Ik vraag me zelfs af of het voor FC niet voordeliger zou zijn om hun geld gewoon bij een bank te gaan halen ipv bij hun leden.

Je bekijkt het verkeerd om Brabo. Wij kunnen geld tegen een relatief goede rente bij RFC stallen. Ik ben altijd nog voorstander van dat de ledenobligaties vast na 5 of 10 jaar vrij verhandelbaar worden.
+2
Cornelis
@pietahet zou maar kunnen dat je er dit jaar zoveel kunt kopen als je wilt....
+1
pieta
@Cornelis
Ik snap niet dat iemand @ Coen en @ Gait oet klooster hier een plus voor geeft als waardering. De oorzaak van het verwachte grote aanbod door @ Cornelis is de slechte melkprijs. 😄
+1
Coen
@pieta , wij leven deels uit de rente op geleend geld, die obligaties geven ons een goed rendement.
na een melkprijsdip komt er ook altijd weer een hausse, daarom ook altijd de blik op de toekomst houden 😄
@braboIk denk dat FCniet alle geld kan lenen , met enkel de gebouwen als onderpand, als ik het goed heb, gebruikt men het geld wat de boeren bij FC hebben staan ook als onderpand bij de bank, klopt het CORNELIS ??
+1
Cornelis
@de tukker oet twenteAls onderpand zal niet helemaal nodig zijn. De obligaties worden wel bij het Eigen vermogen geteld. Dit omdat ze achtergesteld zijn. En ja met veel EV kun je makkelijker, lees goedkoper lenen.
@Cornelis bedankt voor de aanvulling.
+1
Cornelis
Ja Brabo, met alleen naar de korte termijn kijken ga je net zo snel naar de kloten als deze 15 bedrijven. Zonder korte termijn geen lange termijn.
ejb
Ik zie dat toch iets meer als lange termijn denken en deze discussies zijn er al sinds ik vergaderingen bezoek.

en in mijn ogen is de regeling eentje van roulatie dus geld wat je nu inlegt wordt over zeg maar 10 jaar weer uitgekeerd het beste. dan zit iedereen redelijk kort bij elkaar qua financiering alleen beginners hebben een aanloopvoordeel. nu is het bij sommigen zo dat je wel 40 jaar boeren kunt en pas als je stopt het geld beschikbaar komt dus ook het geld van de eerste jaren.

is iets volgens mij voor de lange termijn want dan heb je ook een limiet aan inleggeld per kg geleverde melk. vraagt ook om een goede discussie met de leden ook over de hoogte.

bedrag is dan dus niet afhankelijk van de winst van de fabriek maar een vooraf afgesproken vast bedrag.
+1
Ik vraag me maar drie dingen af:

*hoe komt dit bericht zo in de pers, bewust? we praten uiteindelijk maar over 0,07 % van de leden (ned,duits, bel), aandacht zoeken of waarschuwen (vanuit de coop) dat we niet overmatig moeten gaan produceren?

*Is het niet gewoon van alle tijden los van de economie dat er een aantal bedrijven het zwaar hebben?

* een poging om "vast"geld los te krijgen wat niet veel rendement heeft?
pa
Janken over niks. Over 2014 toch nog 40 cent gemiddeld. Wat moet het worden als we echt wat in gaan leveren. BESCHAMEND knoeiers!!!!!!!!!!!!
Quote:
@Grasbaal: De 15 melkveehouders kampen met liquiditeitsproblemen door grote investeringen in stallen en grond, een dreigende forse superheffing en de huidige lage melkprijs.
zuivelarbeider
Te veel hooi op de vork.
3 speen
Pak de oprot premie en ga de spotmarkt op ,je hebt toch niks te verliezen als rfc je enige overlevens kans is dan is dat wel beperkt
+1
DeBoerin
Dit is een van de voorbeelden die aangeven hoe verdeeld de melkveesector is.
En dat is nu juist waar we met zijn alle nadeel van hebben: de verdeeldheid.
Een boer uit Friesland met veel grasland en overlast van muizen heeft op dit moment een groot probleem.
Een veehouder in het zuiden die vanoudsher veel minder grond heeft, heeft met het melkveefosfaat ook een groot probleem.
Maar het feit dat we bang zijn dat een ander iets meer voordeel dan wel minder nadeel heeft dan een collega is ons grootste probleem.
jan is hobbyboer
Ik heb eigenlijk helemaal niet zoveel problemen, geen fosfaat, geen muizen, alleen paar teveel dode kalveren waar dierenarts ook geen verklaring voor heeft, maar dat is te overleven. Door m'n neventak zelfs niet zoveel last van een lage melkprijs. Het is maar hoe je het allemaal organiseert. Door dom achter groter grootst, te groot aan te lopen loop je natuurlijk meer kans om een keertje vast te lopen.
+2
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Door dom achter groter grootst, te groot aan te lopen loop je natuurlijk meer kans om een keertje vast te lopen.

Tja de ene keer staan ze in de rij bij de makelaar, dan bij Fagoed, dan weer bij de machinehandelaar en nu weer even met zijn allen bij de bank in de file. 😄
gezienus
Vandaag verrjaardagje gedaan in ned was ook
een bankmannetje banken worden kritisch deze 15 treken aan de bel die anderen hoor je niet.. prikbord leden zijn allemaal top boeren
jan is hobbyboer
Quote:
@gezienus: prikbord leden zijn allemaal top boeren

Ik ben geen top boer, nooit beweerd ook. Als ik iedereen hier hoor praten ben ik maar een simpele prutser die niet veel verder komt dan sigarendoos berekeningen. Veel zaken had ik nog nooit van gehoord voordat ik hier op het prikkebord kwam, er gaat echt zo nu en dan een wereld voor mij open.

Een eventueel volgens liquiditeitsprobleem zou ik trouwens oplossen door 3 ha grond te verkopen. 150.000 voor aflossen lening, rest zou ik gebruiken voor cash geld. Ik hoef immers nog maar een jaar of 10, ga die 10 jaar echt geen geldgebrek meer lijden, geen zin in. Aan het eind gaat toch alles in de krant en gaan we wat anders doen.
meelezer10
Quote:
@gezienus: die anderen hoor je niet

Ik zou niet weten waarom ik me moet laten horen met een melkprijs van dik 40 cent in 2014. Ik dacht dat de banken ergens met 32 a 34 centen rekende. Dat is toch een verschil van minstens 6 cent. voor een gemiddeld bedrijff 40000 euro. Als je nu al in de problemen zit is er nog maar 1 oplossing zou jan is hobbyboer zeggen. Een bord in de tuin. Of komen ze zelfs dan al tekort?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10:Een bord in de tuin. Of komen ze zelfs dan al tekort?

Zo'n bord is niet zo duur 😄
diezel
@meelezer10
Stel dat deze bedrijven idd bij de afdeling Bijzonder Beheer van banken terecht gekomen zijn.
Die afdelingen kijken ENKEL maar naar dekking van onderpand.
De gezondheid van de kasstroom is voor deze afdeling totaal NIET (meer) van belang! 😞
George
Quote:
@diezel: Die afdelingen kijken ENKEL maar naar dekking van onderpand.

Dat is een heel ander geluid dan laatst hier tentoon gespreid werd.
Er werd door enkele bij hoog en laag beweerd dat ik een plan zou moeten hebben om €75000 te krijgen en cashflow en weet ik niet wat.
Kasstroom was het enige wat telde en de rest was bijzaak. Klopt toch niet helemaal dus.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Er werd door enkele bij hoog en laag beweerd dat ik een plan zou moeten hebben om €75000 te krijgen en cashflow en weet ik niet wat.

Blijkbaar zijn deze 15 bedrijven deze fase al voorbij, die zijn nu in liquidatie fase aangeland, voor de financiers redden wat er te redden valt, hoe krijg ik m'n geld weer terug. Want naast de bank moet de belasting misschien ook nog wel wat hebben, en dan moet je natuurlijk opschieten als RABO/ABN etc zijnde. Als leveranciers hier lucht van krijgen willen ze niet meer op krediet leveren, omdat die achteraan in de rij van schuldeisers staan, en is het heel snel gebeurd.

Knappe jongen trouwens als je dat in de melkveehouderij voor elkaar gekregen hebt, met niets doen ben ik zelfs nog vooruit geboerd (financieel dan).
diezel
Quote:
@jan is hobbyboer: met niets doen ben ik zelfs nog vooruit geboerd (financieel dan).

Nog even doorgaan en we hebben buiten een afdeling Bijzonder Beheer er een afdeling Sterke Verhalen bij. 😄
Toch een aparte wereld hoor 😞
mlkvhoudr
Quote:
@jan is hobbyboer: Knappe jongen trouwens als je dat in de melkveehouderij voor elkaar gekregen hebt, met niets doen ben ik zelfs nog vooruit geboerd (financieel dan

zo moeilijk is dat nou ook weer niet jan, er zijn best scenario's te bedenken waar het flink tegen kan zitten.

Ik had vlak na de overname alles op euribor bijvoorbeeld, is heel goed uitgepakt maar als die van 4,5 % waar ik op weg ging naar 10 % was gestegen dan had ik echt wel een groot probleem gehad
pieta
Quote:
@mlkvhoudr: ing naar 10 % was gestegen

Dan waren er vast en zeker meer factoren gewijzigd. Is allemaal nutteloos geneuzel. Is zoiets als het quotum niet had bestaan dan.....
Je moet er gewoon het beste van maken met wat je voorhanden hebt of weet te krijgen.
George
@diezel
Coen beweerde enkele maanden geleden dat alleen kasstroom leidend was en de rest bijzaak. En Diezel geeft hier aan dat bij Bijzonder Beheer alleen onderpand onderpand telt. Ik denk dat beide belangrijk is maar dat onderpand belangrijker is. Iemand met veel onderpand kun je eigenlijk vrij risicoloos financieren tot de helft van de vrije waarde. Eigenlijk zijn er dan geen jaarcijfers nodig als degene met lening zijn lasten blijft betalen.

melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/70450/
+1
mlkvhoudr
@pieta

ben ik wel met je eens, maar vind het wel wat te makkelijk zoals jan het neerzet.

Dat is zo'n dooddoener van succes is een keuze
+2
diezel
@George
Denk dat Coen e.a. ook voor een groot gedeelte wel gelijk hadden.
Maar dat geldt bij de afdeling Hypotheek-aanvraag.
Draait de bank echter een bestandje uit met " gevaarlijke klanten", dan kan je gewoon altijd aan je verplichtingen voldaan hebben en een positieve kasstroom hebben gehad, maar bij de afdeling BB hebben ze een totaal andere prioriteit.
p.s. maar dat vertellen die gladjanussen welke die boeren-seminars geven over hefboom-boeren er natuurlijk niet bij. 😞
George
@diezel
Bij een positieve kasstroom en correcte betalingen zul je niet snel onder Bijzonder Beheer terecht komen. Hypotheekaanvraag hoeft ook niet zo moeilijk te zijn bij klanten die maar een financiering nodig hebben van minder dan 50% van de vrije waarde van het onderpand. Deze klanten zijn nogal veilige klanten. Eigenlijk maakt het nogal een verschil waar een financiering op rust en of deze aan sterke waardedeschommelingen onderhevig is. Maar als de gehele financiering niet groter is dan 50% van het vastgoed zoals woonhuizen en landbouwgrond is het voor een bank veilige haven , maar in de praktijk gaan de financieringen misschien wel een stuk verder en kan het wel link worden.
ricardo
@diezel
Maar zolang je aan je verplichtingen voldoet, laten ze je toch gewoon boeren, of mkb en ? Ruim onderpand is exstra zekerheid, maar paar jaar terug toen voer niet veel op bracht kon je in het veen weide gebied je vaste lasten je lasten van grond niet betalen van de voer op brengst als je toen niet melk leverde kon je nog zon groot onderpand hebben maar rendabel krijgen kon je het niet.
George
@ricardo
Ruim onderpand is de enige zekerheid van de bank. Mooie bedrijfsplannen en ander geneuzel is alleen maar schijnzekerheid.
Ik durf iemand best een ton te lenen als hij me 3 ha grond verhypothekeert. Hoef ik geen jaarcijfers of niks zolang rente wordt betaald.
MTSTAMMINGA
@George
Je druft wel Rente omhoog grond na de helft van de waarde
En de rente en aflossing werdt nooit betaalt aan jou Want dat had die man niet
Kenijor
@George
Hoeveel rente wil je dan hebben? Voor die 100.000
diezel
@George & @Ricardo
Natuurlijk zal het gemiddeld genomen in de grondgebonden landbouw allemaal wel meevallen.
En toch... las hier laatst dat er in een studiegroep schijnbaar met trots door hefbomers verteld werd dat ze wel 50/60 mille schuld/ha. hadden. (maar wel met hele, grote nieuwe stal)
Zelf zal zo iemand wel denken "wat ben ik toch een ondernemertje".
Velen anderen zullen denken "hé Lullo, je staat bijna op de short-list". 😄
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: En de rente en aflossing werdt nooit betaalt aan jou Want dat had die man niet

Wat valt er te durven Karst? De meeste melkveehouders nemen meer risico's! Welke man heb je het over? Het is maar een fictief voorbeeld. Bij het niet betalen van rente gebruik ik mijn eerste hypotheekrecht en wordt de grond verkocht zodat ik de rente kan innen. En ik heb er wel vertrouwen in dat 3 ha nog wel €100000 waard blijft. Dus er valt eigenlijk helemaal niks aan te durven Karst.
George
Quote:
@Kenijor: Kenijor - 16 min. geleden



@George
Hoeveel rente wil je dan hebben? Voor die 100.00.

€100 ? Is dat om een avondje carnaval te vieren?
George
Quote:
@diezel: En toch... las hier laatst dat er in een studiegroep schijnbaar met trots door hefbomers verteld werd dat ze wel 50/60 mille schuld/ha. hadden. (maar wel met hele, grote nieuwe stal)
Zelf zal zo iemand wel denken "wat ben ik toch een ondernemertje".
Velen anderen zullen denken "hé Lullo, je staat bijna op de short-list".

Dan sta je inderdaad op de shortlist. Bij €50/60 duizend per ha dan zit je gewoon aan gefinancierd en is ook de bank gewoon te ver gegaan. Zal best een goed ondernemersplan aan te pas zijn gekomen om zoveel geld los te peuteren bij de bank. Maar in topic van enkele maanden geleden waren sommige aan het beweren dat ik zelfs een plan moest maken en niks zou krijgen omdat onderpand niet belangrijk was. Kasstroom was het enige wat telt en de rest bijzaak.
Kenijor
@George
Hier vieren we geen carnaval. Hier zijn we slecht in toneel spelen en doen alsof.
George
Quote:
@Kenijor: Hoeveel rente wil je dan hebben? Voor die 100.000

Is dit een serieuze financieringsaanvraag?
+1
Kenijor
+1
vette piet
Als je nu al zo in de problemen zit, heb je jouw bedrijf echt niet klaar voor de toekomst!
+1
Clooney
Zo zit de wereld toch in elkaar, als bij het ene continent de oogst mislukt de andere weer een betere prijs kunnen maken. Daar kan je toch niet mee bezig zijn, met de ander vanalles misgunnen.
+2
arie.j
Ze zouden ook kunnen vertrekken bij FC en naar een ander gaan
Wat de mogelijkheden daarbij zijn weet ik niet.
Maar in ieder geval komt dan dat geld waar ze nu om vragen vrij.
Plus dat ze nog 5 cent de kg aan vertrekpremie krijgen
Zoiets lijkt me eerder voor de hand te liggen.
Uitzonderingen die zij nu vragen kan FC niet t.o.v. de andere leden verantwoorden.
Ze kunnen in financiële nood ook wel vragen dat ze eerder de nabetaling krijgen enz. maar zo werkt dat niet.
+1
oldhuus
Ik denk dat ze beter bij een bank kunnen aankloppen of uitstel vragen, nog een paar maanden en ze hebben ook geen quotumkosten meer, tenminste als het grote leasers zijn. Om FC nou tijdelijk als goedkope leenbank te gebruiken je kunt het proberen, maar gelijke monikken gelijke kappen.
En op de meeste bedrijven zijn altijd wel onzinnige dingen waar op bezuinigd kan worden. Ik heb niet het idee dat dit boeren met een blokkenwagentje en een koppel kruislingkoeien zijn.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: kruislingkoeien

Als je het over onzinnige dingen hebt in een quotum vrij tijdperk.......
+1
Metal ap
Ik zeg maar zo,achteruit boeren is ook boeren
storm
Als de problemen komen door dreigende superheffing dan vraag ik me af waarom hebben deze boeren dan geen koeien opgeruimd of vaarzen verkocht voor export?
Twee vliegen in een klap en cash geld en geen superheffing. Als deze bedrijven hebben gegokt op een zachte landing dan ben ik het voor dit keer met George en Jan is Hobbyboer eens!
Voorts kunnen ze volgens mij altijd nog de ledenobligaties vrij verkopen maar die zullen ook wel op zijn?
storm
Hoe redden DOC boeren zich met de veel lagere melkprijs????
+2
hookwood
Die zijn het misschien beter gewend om met lage melkprijzen te werken?
pa
Misschien zijn die tobben gewend
Quote:
@storm: Hoe redden DOC boeren zich met de veel lagere melkprijs????
+1
ko melker 1
Een grote collega boer zei tegen mij. Boeren zoals ik met het aantal koeien onder 70 die blijven niet lang bestaan. Ik dacht eerder andersom.
pieta
Daar heeft ie natuurlijk gewoon gelijk in. Dat gaat niet om inkomen maar meer omdat in dit segment het aantal stoppers dat stoppen gewoon in de planning heeft zitten groter is.
+2
oldhuus
Die adviseurs zeggen dat ook wel eens, je moet straks minimaal 120 koeien melken om er van te kunnen leven. Maar ze draaien nu wel een beetje bij, een ander laatst, ik ken boeren met 70 koeien die meer verdienen als sommige boeren met 200. En als je 70 al met moeite kunt 'managen' dan moet je al helemaal niet aan 120 beginnen. En ik ken geen enkele boer die 120 in z'n eentje kan melken, er word alleen maar meer uitbesteed en klusjes aan anderen overgelaten, maar die hebben vaak een hoger uurtarief als de boer zelf.
+3
verbi
@oldhuus
Er zijn veel boeren die willen ook geen 200 koeien maar vinden het prima met 70 tot 90 koeien,heeft niks met managen te maken.We moeten ons niets aan laten praten wat we niet willen.We komen met niks op deze planeet en we gaan met niks en daar tussen in moeten we er iets van zien te maken met elkaar.
+1
oldhuus
@verbi
Ja er zijn helaas ook genoeg met 200 die maar graag weer naar 80 willen, lekker onafhankelijk.
fries8
Eigen schuld . moesten ze maar niet zoveel investeren
+2
jan 1
Vind het een raar verhaal,wordt zomaar de wereld ingeslingerd??
Als ik sommige bovenstaande reacties lees dan dan zie ik een andere armoe..
Oke dan, ik weet ook geen snelle oplossing voor deze moeilijke gevallen,weet wel dat ze het zelf op eigen kracht moeten oplossen,snijden in de kosten en opbrengsten verhogen,soms moeten er dan heilige huisjes sneuvelen,maar dat zij zo.
jorisdriepinter
Het is van alle tijden dat er collegas afhaken, niets nieuws onder de zon.
Verschil is dat de melkveehouderij de laatste jaren een goed perspectief wordt voorgehouden door iedereen. Op basis hiervan is er best veel geinvesteerd, maar als je naar de inkomens kijkt is de sector niet echt winstgevend. Nu het quotum over goed 9 weken weg is moet het gebeuren. Maar de schuld is de laatste 10 jaar verdubbeld.
Als de voorspellingen uitkomen gaat het goedkomen.
de hoef
Er is verder gesprongen dan de stok lang was
jan is hobbyboer
Quote:
@jorisdriepinter: Maar de schuld is de laatste 10 jaar verdubbeld.

Schuld per liter is bij sommige boeren veel meer dan verdubbeld, daarnaast is de hoeveelheid melk verdubbeld (totale hoeveelheid schuld is dus wel 4-5 x zo groot geworden), intensiteit toegenomen, onderpand verpatst en dat bij een sector die niet bijzonder rendabel is moet wel zo nu en dan tot ongelukken lijden. Blijkbaar is paar maandjes redelijk normale melkprijzen al genoeg.
-1
jg
Jan , het is niet aan jou om bepaalde reactie's geestelijk armoedig te kwalificeren want dat is wat je bedoelt. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod en produktieplanning. Daar bestaan veel verschillende visies op.
Farmer_
Hebben die boeren toen het advies niet opgevolgt, bouwen en melken in 2015.
+1
Clooney
Nog nooit gaf de EU zoveel kansen uit handen aan de rest v/d wereld als toen met de invoering 't superheffing stelsel. En we hebben in die 30 jaar in het begin hooguit 1 jaar daardoor een wat betere melkprijs gehad. Was de grootste mis-stap van de eeuw.
paul1
Ik weet niet hoe oud je bent , maar in die tijd sprak men van een
melkplas en een boterberg die nergens heen kon.
Coen
Toen waren we als melkveehouderij goed gemutst omdat er een forse EEG-subsidie zat op elke geproduceerde liter melk, nogal logisch dat er toen melkplassen, boter- en poederbergen ontstonden
brabo
@Coen
er waren anders toen zat bedrijven van slechts zo'n 40-50-60 koeien.
En hier waren ze blij mee, en hoefde niet perse meer. Maar toen ze niet meer mochten groeien, wilden ze dit ineens allemaal juist wel.
Coen
@brabo , de techniek en de technologie hebben er de laatste 30 jaar voor gezorgd dat de aantal liters melk per familiebedrijf kon groeien van 350 ton naar 1.000 ton, dit proces zal nooit stoppen 😄
Clooney
Beste paul, dat met sprak over een boterberg en melkplas die nergens heenkon was voor een groot deel ook paniekzaaien van enkele andere EU landen. die superheffing was veel en veel tegrof.
+1
3 speen
Niet voor stoppers of verleasers
+2
ko melker 1
Een klein bedrijf in balans is beter dan een groot bedrijf die uit balans is.
+1
ricardo
ZO weet ik er nog wel één een groot bedrijf in balans is beter dan een klein bedrijf wat niet in balans is 😄
+1
Clooney
Systeem werkte averechts, veel geld ging de melkveehouderij uit ipv in.
ko melker 1
Vooral de makelaars vonden het een mooi systeem.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Clooney: Systeem werkte averechts,

Veel keus was er op dat moment ook niet, systeem zoals het was was compleet vastgelopen, en alles in 1x vrijgeven was een nog veel grotere chaos geworden. Dus op zich was een quotum als overgang niet zo gek, alleen hadden ze na 5 of 10 jaar de zaak vrij moeten geven, maar daar was destijds geen politiek draagvlak voor. Daarna begon iedereen te geloven dat het quotum voor eeuwig was en zijn de financiele gekkigheden begonnen (waar ik nog net op tijd gebruik van gemaakt heb).

Van die financiele gekkigheden zullen de meeste bedrijven nog jaren last hebben, de gigantische schuld die er nu op veel bedrijven ligt is met een langjarig gemiddelde melkprijs van 34 centjes per liter nog lang niet weer terug naar internationaal normale proporties. Door al die schuld is het gewoon erg wankel geworden, alles staat of valt bij een bovengemiddelde melkprijs en een op de been blijvende grondprijs, als beide raar gaan doen, wat natuurlijk niet geheel onmogelijk is, dan wordt het voor wel meer dan 15 boeren een lastig verhaal.
+1
Coen
De laatste jaren is er in NL gefinancierd op basis van grondprijsstijgingen en niet op basis van (toekomstig) rendement 😄
het niveau van de vaste kosten in de kostprijsopbouw is de laatste jaren expectioneel groot geworden, een zeer gevaarlijke ontwikkeling 😞
Clooney
@Coen
Dat is wel de meest slechtste situatie die je kan bedenken, met lucht investeren in lucht-quotum.
-1
oldhuus
@Clooney
Ja er was een tijd, 2006 ofzo dat er nog volop in quotum geïnvesteerd werd, anderszijds waren er ook weer die juist quotum verkochten om te gaan leasen. Er waren zelfs adviseurs die riepen, grond verkopen, quotum kopen (GIBO).
En dit soort adviseurs, grond verkopen stallen bouwen; melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/30465/
En nu melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/67596/
koetje 33
@oldhuus
Is nog tot de dag van vandaag quotum gekocht en dat maakt alles juist zo'n groot probleem geworden is.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Ja er was een tijd, 2006 ofzo dat er nog volop in quotum geïnvesteerd werd

Na 2008 is iedereen wel weer beetje met beide beentjes op de grond gekomen, alleen melkveehoudend nederland kon nog even doorhobbyen omdat de overwaarde en de grond bubble daar zo gigantisch was dat de banken nog lang uit de wind bleven.
koetje 33
@jan is hobbyboer
Was ook die tijd dat italie ineens 6 % bij kreeg en wij maar ruim 1% per jaar. En van uit de EU was het nieuws, werkte ze ook nog aan een zachte landing aan het eind? Een kat in de zak.
oldhuus
@koetje 33
Waarom is dat een probleem, maakt qua prijs laatste jaren niet zoveel meer uit, kopen was vorig jaar wel interessant jaar er voor misschien niet, heeft meer met stoppers of afbouwers (70% regeling) te maken.
Was trouwens 2005 dat er berichten kwamen dat het afgeschaft zou worden terwijl de prijs nog op een terugverdientijd van 14-25 jaar stond, je toen of net daarvoor maar investeerd hebben.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Was trouwens 2005 dat er berichten kwamen dat het afgeschaft zou worden terwijl de prijs nog op een terugverdientijd van 14-25 jaar stond, je toen of net daarvoor maar investeerd hebben.

Toen kon je nog goed verkopen en je terugverdientijd naar paar maanden brengen. Je moet trouwens wel goed gek zijn wil je in een tijdelijk productiemiddel investeren met een terugverdien tijd van 25 jaar, terwijl paar maanden in het voren kijken al moeilijk genoeg is. Maar goed, ik ben geen echte boer en heb dit soort argumenten nooit begrepen.
jan is hobbyboer
Quote:
@koetje 33: Was ook die tijd dat italie ineens 6 % bij kreeg en wij maar ruim 1% per jaar.

Denk je nu nog steeds dat de extra melk die op de markt gaat komen extra inkomen op gaat leveren? Extra melk zorgt alleen maar voor overproductie en zal de prijs (en dus de marge) flink gaan drukken. Ik hoop dat we binnenkort weer boven de 40 cent per liter zitten, maar ik geloof er geen bal van.
3 speen
Nou zit je met vergrijzing geen qoutum meer vaak een ouwe rotzooi wat vaak ook nog eens beleend een starter had nooit geen kans
oldhuus
Deense toestanden..
+3
matt
Wel opvallend trouwens dat 15 boeren aankloppen methetzelfde plan.

zou bijzonder beheer,afdeling friesland wel eens achter kunnen zitten..
Metal ap
Lijkt wel een cyber aanval
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@matt: afdeling friesland

Waarom Friesland, dure grond kopen, halfvolle stallen etc., daar kunnen ze in de achterhoek (en in de rest van NL) ook wel wat van. Grond is nog lekker goedkoop daar in Friesland, hiero worden pas echte mannen prijzen betaald 😄.
+1
matt
Dacht dat het hier over friese melkveehouders ging..

maar heb bericht nog eens nagelezen,dat staat er eigenlijk
helemaal niet in 😞
matt
@matt
Zijn toch wel degelijk friese boeren,las ik op boerderij site

Amersfoort - Een groep van ongeveer vijftien Friese leden van FrieslandCampina heeft de coöperatie om financiële bijstand gevraagd, omdat ze in liquiditeitsproblemen zitten."
3 speen
En toch verdiende ik in dk meer dan hier in nl kun je niet hard groeien je bent te veel afhankelijk van anderen mits je ruim voldoende land hebt
jorisdriepinter
Domme praat over land. De hectares die de laatste jaren gekocht zijn leveren een negatieve cashflow op. Leest het orginele bericht van frans keurentjes nog maar eens.
Aankoop grond is een van de redenen van problemen!
Klopt wel enigszins wat jij stelt joris, maar het is de combinatie van die ha , aangekocht , en de overige financieringen die al op het bedrijf zaten, en dat in totaal maakt het tot een giftige coktail.
oldhuus
Er is een tijd geweest dat de grondprijs in Noord-Nederland hetzelfde was als in Denemarken, dus iets verder kijken als Brabant en Twente kun je de laatste jaren ook binnen Nederland nog wel flink groeien, er zijn van zuid naar noord grote verschillen.
hookwood
In het noorden is het nog ff duurder als hier tegenwoordig.....
oldhuus
@hookwood
Dat snap je toch niet, wie wil daar nou wonen?
Coen
@hookwood , alles wel in de juiste verhouding zien, ds-opbrengst versus grondprijs dan zou het zomaar kunnen zijn dat die dure gond een koopje is 😄
hookwood
@CoenHier kun je tenminste fatsoenlijk mais verbouwen. Die drogestof opbrengsten halen de grasboeren in Noord Friesland niet op hun dure grond.
de hoef
[@hookwood daar hebben ze 4 ha voor nodig .
in het verleden te weinig bemest
Farmer_
@de hoef
Teveel wind, groeit wat langzamer.
kaas
Grond levert negatief saldo op zeg jij maar als ik na rente en TSR en de afzetkosten mest en de huur prijzen dan hoef grond geen negatief saldo op teveveren
jorisdriepinter
Bij welke financier hoef je tegenwoordig niet meer af te lossen!
Voer kopen en mest afzetten geeft een beter saldo op de korte termijn.
De grondprijzen zijn in het noorden aardig dichter bij de rest van nl gekomen.
+2
de hoef
Quote:
@jorisdriepinter: Bij welke financier hoef je tegenwoordig niet meer af te lossen

die zijn er wel .
en er komen er nog meer .voor mensen met geld is er geen betere belegging
+1
-Jan-
@de hoefBen ook regelmatig benaderd door mensen die belang hebben bij een aantal van mijn veldkavels om in te beleggen met recht van terughuren puur omdat het geld op de bank te weinig rente leverde,heb te kennen gegeven er open voor te staan mocht ik in de gelegenheid zijn om mijn huiskavels te vergroten.
+1
oldhuus
@-Jan-
Even uitrekenen wat goedkoper is, rente betalen of pacht betalen. 10 jaar terug was die eerste goedkoper geweest.
George
Quote:
@de hoef: die zijn er wel .
en er komen er nog meer .voor mensen met geld is er geen betere belegging

Ja maar dan blijft de grond wel van hun Hoef. In principe ben je gewoon voor 2,5 % rente aan het huren.
3 speen
Kon in 2007 zo oversteken grondprijs was gelijk en toch bijna 70 ha hoefde niet bij rfc aan de bel te trekken en was ook niet afhankelijk van famielie
kaas
HOE BEDOEL JE 3 speen
+1
3 speen
Gewoon boerderij gekocht in dk 15 jaar terug en eind 2007 verkocht toen kon je ook nl boer worden heb dat toen gedaan
+1
cs-agrar
Niet zeuren. Vrije markt, ieder voor zich. Jammer joh
pussy
He 3 speen nog een knecht nodig
3 speen
Ne redt me wel
jan w
FrieslandCampina kan op korte termijn geen oplossing bieden. ,,We zijn geen bank”, zegt Keurentjes.

Eigenlijk toch wel een opmerkelijke uitspraak!
"We zijn geen bank".
Voor de boeren niet, maar hoe zit dat bij de afnemers, die hanteren meestal een betalingstermijn van 90 tot 120 dagen.

De producten krijgen door verwerking natuurlijk meerwaarde, maar het komt er dus op neer dat wij 3 a 4 maand melkgeld uit hebben staan bij de afnemers van RFC.
koeman
Pas maar op, straks wordt de betalingtermijn naar boeren ook 3-4 maand 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , campina , grond , stallen , melkveehouders , zuivelconcern en superheffing geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
210
DEELNEMERS
54
WEERGAVES
15